header_1606_3.jpg

Helg-mys och bus med Uhrberg


 
Rapide du Pommeau har jag kört en hel del då han var i Flemming Jensens regi, så när ägarna frågade om jag var intresserad av att ta honom i träning var självklart svaret ja. Debuten i min regi skedde under Hugo Åbergs-kvällen, det i Malmö Stads Pris 2017. Det kördes från alla händer och ”Rapiden” och jag fick en drömresa, vann med 1,5 längd före Heartbreaker VS och El Mago Pellini. Vinnaroddset hela 60.38 och ägarna Erik Hållén och Nils-Bertil Hansson hade nog inget emot detta överodds – och att segern skedde i ett V75-race.
 
I Lyons lopp på Åby slutade Rapide du Pommeau fyra, en plats han delade med Spring Erom. Spitcam Jubb vann före de båda tvåorna Reckless och Alfas da Vince, men jag tror att Rapide du Pommeau hade varit minst tvåa om han fattat det här med open stretch. Han tvekade att gå ner på innerspåret, så där tappade vi mark och först efter drygt 50 meter på open stretch tog han i igen. Nåja, fyra och 50.000 kronor in kändes inte helt fel.
 
Framtiden? Ja Derby-söndagen och Good as Golds Derbyminne, stängt vid två miljoner, låter intressant. Distansen är 2140 autostart och 100.000 kronor till vinnaren. Sedan lockar SM på Åby den 14 oktober över 2640 meter autostart och med en halv miljon till vinnaren.
 
Nog om ”Rapiden” – nu över till Mulligan (Derby-stoet) och Youngblood Pellini (Derbyt), i båda fallen handlar det om kval och sämsta möjliga utgångsläget. Båda fick spår åtta bakom bilen. Sannolikheten för att en tränare med två hästar till start ska få dessa spår måste vara sjukt högt, fast jag ”lyckades”.
 
Mulligan är på ”g” och får klart plus i kanten för fjärdeplatsen i StoChampionatet (288.000 kronor) med tanke på att förberedelserna inte var optimala (förkyld). Jag har inte gett slaget förlorat i förväg på grund av spåret, utan siktar på en finalplats i Derby-stoet. Och, når vi dit kan det bli riktigt intressant.
 
Youngblood Pellini har efter segern på Jägersro i maj varit ute i tre raka V75/V86-lopp med resultaten 2-6-4, det efter en hel otur. Han galopperade som sexa och satt fast senast som fyra. Han får det givetvis tufft från detta läge men han tränar starkt, det ihop med Mulligan. Jag kan inte vara optimistisk från spår åtta över 2640 på Jägersro, men trav är trav som Olle Goop sa ...
 
Quiz Töll travade sex heat i tisdags och var jättefin. Hon har ju som tidigare nämnts varit förkyld, fick medicinering och har efter det återhämtat sig på ett tillfredsställande sätt. Hon kommer att tränas i ett par veckor till, allt för att bli startklar någon gång i mitten av september. Jag har inte suttit och lusläst propositionerna, utan när jag känner att hon är tillräcklig fit for fight får jag se vilket lopp det blir.
 
Petri, Åby och ”Quissan”
 
• Petri Salmela missade att anmäla Makethemark till Derby-kvalet nu på onsdag på Jägersro. Jag lider med Petri och med ägarna – för att vinna Derbyt som tränare, kusk eller ägare är stort, mycket stort och då talar jag av egen erfarenhet som kusk.
 
• Prins Daniels lopp, Sweden Cup, Elitloppet, Årjängs Stora Sprinterlopp, Hugo Åbergs Memorial och Åbys Stora Pris – sex stora lopp om minst tolv heat som avgörs över sprinterdistans på knappt tre sommarmånader, snacka om inflation och till slut hästbrist. Vi är nog många tränare som ser positivt på tankarna att Åbys Stora Pris avgörs över längre distanser redan 2018.
 
• Quiz Töll var som bekant min häst i Rikstravet. 500 kronor kostade varje andel och totalt 1500 såldes. Nu har ”återbäringen” kommit – 445 kronor per andel, alltså en förlust på 55 kronor. Men å andra sidan fick andelsägarna nog mycket skoj för drygt 50 spänn.
 
 
Veckans mys
 
• Readly Express vann Jubileumspokalen på 1.09,9/2140a vilket är världsrekord för äldre hästar och ändå var inte hästen på topp enligt tränaren Timo Nurmos. Minst lika bra var Twister Bi som tvåa från dödens. Och, jag vill också hylla kusken Jorma Kontio – nästan utdömd som elitkusk av några experter tidigare i år, nu med högre segerprocent än de senaste tre åren och enligt mig fortfarande en av världens skickligaste kuskar.
 
Veckans bus
 
• Vilket härligt bus Stefan Hultman och Lennart ”Kusken” Forsgren bjöd på under V75-sändningarna i ATG.live i lördags – ja, det var härliga kommentarer som utlöste skrattsalvor hos oss som följde programmet. Det var verkligen högt till tak, precis som det ska vara. Lennart är känd för att vara extrovert och social, precis som Stefan. Fortsätt att släppa loss herrarna i teve, de är värda varenda krona de får i ersättning. Och, trav kan de mer än de flesta i rutan.
 
• Bus åt det negativa hållet var det att ge mina två hästar i Derby-kvalet spår åtta bakom bilen. Usch!