header_1606_3.jpg

Mulligan får bara en chans att vinna Derbystoet – trots sitt namn

 Han tränade hennes mamma, han är uppfödare och ägare tillsammans med Per Nilsson från Göteborg, han tränar henne och han har kört henne i samtliga arton starter.

Och då är frågan given. Varför är hon så bra?

– Det är en komplett häst. Hon har en bra fysik, ett bra psyke och fina lungor.

Mulligans mamma heter Music la Marc och var bland de tre främsta i alla sina starter utom en, då var hon sexa i Stochampionatsfinalen från spår tolv. Så med Maharajah som pappa är Mulligan född till stjärna.

– Man hoppas ju alltid och det har ju blivit rätt bra.

Golfintresserade Uhrberg (14 i handikapp) har alltså döpt hästarna efter golftermer; Teetime, Blue Tee, Mulligan – och den senast registrerade HIO.

– Jo, jag har gjort ett hole-in-one, erkänner Uhrberg som också bekräftar att det hinns med minst en golfrunda i veckan.

– Jag ser helt enkelt till att det blir så.

Den här veckan, med trav fredag, lördag och så söndag med Svenskt Travderby och Derbystoet blir förstås hektisk. Mulligan gick ett jobb på måndagsmorgonen, får ett nytt jobb torsdag och ett lugnare jobb lördag innan finalen på söndag. Däremellan är det hagen och horsewalkern som gäller.

Och spetskusken Uhrberg fick chansen att välja spår först med en startsnabb häst.

– Det var nog första gången någonsin som jag fått välja först och det var inte så mycket att tveka om.

Nej, det blev innerspår och därmed är taktiken given; ledningen.

Thomas Uhrberg har aldrig vunnit Derbystoet (däremot har han en seger i Svenskt Travderby med Colombian Necktie 2006) och skulle gärna lägga en seger i Derbystoet till sin meritlista.

Men någon andra chans får han inte – även om hästen heter Mulligan.


Bakgrund/Mulligan

En Mulligan är en andra chans att utföra något, vanligtvis efter att den första chansen gick fel genom otur eller oskicklighet. Den vanligaste användningen kommer från golfsporten, där en spelare informellt – oftast genom en överenskommelse med medspelarna – får en andra chans trots att det strider mot reglerna. Mulligan används också inom andra sporter. Termens ursprung är inte fastslaget, men den vanligaste förklaringen handlar om David Mulligan, en gång chef på Waldorf Astoria Hotel i New York, som efter ett dåligt utslag på Country Club i Montreal gick tillbaka för att göra ett ”korrigeringsslag”. Men hans medspelare började kalla tilltaget för Mulligan och eftersom allt utspelade sig för nästan 100 år sedan är det svårt att få storyn bekräftad.