header_1606_1.jpg

Helg-mys och bus med Uhrberg v 37Efter den helgen blev det en veckas semester i på solkusten i Spanien, tävling i måndags på Halmstad och i onsdags var jag en av många tränare på Jägersro som protesterade mot att vi travtränare känner oss överkörda av Svensk Travsport och ATG.
Vi hade inget att säga till om när tävlingsåret 2018 spikades, ja Travtränarnas Riksförbund var inte ens aktuell som remissdistans.
Efter vår protest i samband med V86 på Jägersro har jag fått många melj och sms som varit klart positiva; ni gjorde rätt, det här var inte en dag för sent.
Resultat av vår protest är att Svensk Travsport vill att styrelsen för Travtränarnas Riksförbund ska träffas den 25 september. Jag ser fram emot det mötet.

Styrelseledamoten Jörgen Westholm har dock helt tappat sugen. Så här skriver han i ett mejl och jag har tagit mig friheten att citera den text som Travronden hade på nätet i fredags om Jörgens beslut.

"När avtalet kring Pokalåret skrevs 2014 kan man säga att en tyst överenskommelse togs, att vi stöttar varandra – ST, ATG och TR.
Vi har suttit som gisslan 2015, 2016 och 2017 och inte fått säga vad vi tycker och tänker, för då riskerar vi Pokalåret. Vi har haft bra möten med ST:s personal om förbättringslösningar, känns det som, men inget har direkt hänt då beslutsprocessen varit seg."
 
"Jag känner att sportens styrande inte lyssnar på de aktiva. Jag känner ett konstigt svek på flera ställen, så därför väljer jag att inte lägga mer kraft och energi på detta när de aktiva inte är mer värda. Vi är bara spelpjäser i jakten på mer spel – men ibland kan faktiskt trivseln vägas in.
 Orden som vi ofta hör från ST – transparens och process – har missbrukats, ett uttryck som försvunnit i samhället och i travet är ”sunt förnuft”. Låt oss börja använda det!
 
Jag beklagar Jörgens beslut. Han är en man som tagit stort ansvar i sin roll som styrelsemedlem i Travtränarnas Riksförbund och han har gjort mycket för att höja den sportsliga nivån på travet – och han har förmågan att se helheten, vilket inte alla inom travsporten har.
 
Jag gör definitivt inte vågen för tävlingsprogrammet 2018 och rekommenderar ni som läser detta att ta del av Stefan Berglunds krönika i onsdagens Guiden. Mycket av den han skriver i sin krönika håller jag med om – i synnerhet det om att köra V75 på onsdagar och lördagar samt någon söndag när det är tävlingar av högsta klass som Elitloppet och Derbyt, för att nu nämna några.
 
Om vi hoppas få mer publik till banorna tror jag att det inte spelar någon roll om Solvalla kör tisdag eller onsdag eller båda dagarna – ja, varför ska det komma några tusen personer till bara för att det är tisdag. Nej, det som  spelar roll är vad den eventuella publiken bjuds på förutom själva sporten. Event av olika slag, inte för dyrt, inte för långdraget, något som engagerar de som är något yngre än dagens plus 60 och det i häftigare lokaler än vad vi har i dag. I klartext – det krävs oerhört mycket mer än att byta tävlingsdagar!
 
Nog om detta.
 
Jag är med och försöker utveckla ett nytt körspö och träffade representanter från Chalmers tekniska högskola i torsdags och de är klart intresserad av detta projekt.
Målet är att skapa ett nytt körspö som är bättre än dagens, både för kusk och häst. Vi är bara i början på projektet, så när vi hunnit en bit på väg ska jag berätta hur vi tänkt.
 
I torsdags var jag på ett regnigt Åby och blev det fyra andraplatser för mig. Och, att bli just tvåa är inget du gillar som travkusk direkt efter målgången – det är ju alltid segrarna som räknas.
Ingen kommer ihåg en tvåa, sägs det. Jag kom då att tänka på Travrondens ”Hästskojarna – hetast just nu”, där de skrev så här om Mulligan:
”Dottern till Maharajah-Music la Marc inledde lovande men segrarna avtogs i höstas. Thomas Uhrberg fick henne i ett perfekt skick i sommar och i Derbystoet sprang hon utmärkta 1.11,8/2140 meter autostart. En insats som normalt hade inneburit seger alla dagar i veckan. Det är lätt att glömma bort tvåor – men Mulligan är värd att minnas”.
 
En annan tvåa att minnas de här dagarna är Tand Kraft och Jan-Olov Persson. Ekipaget blev målfotoslaget i norska kallblods-derbyt av Wille Prinsen och Åsbjörn Tengsareid, men hade Tand Kraft vunnit hade det varit Jan-Olovs 2000:e seger i karriären. Så, Jan-Olov lär säkert minnas den andraplatsen livet ut.
 
Apropå Mulligan så ska hon ut i Vilhelm Johanssons Minneslopp på Kalmar fredag den 22 september. Loppet är öppet för 4- och 5-åriga ston, tio ekipage får delta, distansen är 2140 meter autostart och med 150.000 kronor till vinnaren. Spännande.
 
Två av tvåorna på Åby var stallets Big Farmer och Ridgehead Laurette. När det gäller Big Farmer så var han duktig tvåa, en längd bakom Pastor Power. Han har en fin utvecklingskurva, så framtiden ser riktigt ljus ut. 25.000 kronor gav andraplatsen och han har tjänat pengar i alla sina fem starter. Första segern lär snart komma. Ridgehead Laurette har humöret emot sig och blev väl het och var tre längder efter vinnande J.S. Donna Madonna. 6.000 kronor gav den andraplatsen.
 
I måndags var Kendra Silvio trea på Halmstad efter en bra avslutning från köposition. Hon känns klart på gång efter att ha varit oplacerad i fyra lopp på raken. 7.500 kronor var tredjeplatsen värd. Stoneface slutade oplacerad från bricka 14 spårtrappan i ett tempofattigt lopp.
 
Stallets 3-åringar har inte riktigt kommit upp i den kapacitet jag förväntat mig, delvis beroende på att vi haft en hel del halsinfektioner. Exempelvis Cobbys Olifant trodde jag mycket på under Derby-helgen, han spetsade och ledde länge men tappade sedan kraft och slutade femma. Dagen efter stod han i stallet och hade 39 graders feber. Ja, det är tufft.
 
Quiz Töll närmar sig start. Hon var ute i ett banjobb i tisdags och visade 1.22 i bakvarv, låg puls och helt okey. Nu blir det ett jobb till på banan innan hon ska göra comeback efter två månaders tävlingsvila. Hon har ju mer än tillräckligt med poäng (2110), så det gäller bara att finna en lämplig uppgift.  Och, som jag berättat tidigare, ska hon få göra några lopp under senhösten för att sedan gå till vintervila.
 
Veckans mys
 
• Jägersro-tränarnas protest inför V86-starten i onsdags. Äntligen var det några som ifrågasatte den toppstyrning som sker i svensk travsport. Det var en stark och tydlig markering som också gav snabbt resultat. Sedan var det ju en och annan tränarkollega som inte fattade det – men vem är egentligen förvånad över det ...
 
• En svensk-norsk amatör som numera har sin bas på Christer Nylanders tidigare camp Kovland i Sundsvall är värd fem stjärnor för segern i det norska kriteriet. Jag tänker på tränaren och delägaren Ola Åsebös till Hard Times. Skorycket var den häftigaste utvecklingen hittills som kusken Ulf Ohlsson varit med om.
 
• Borta bra men hemma bäst, visst är en klyscha men ärligt talat, det är alltid underbart att komma hem till Munka-Ljungby.
 
Veckans bus
 
• Sättet som de ledande i svensk travsport sköter sitt jobb.
 
• Det eviga regnande när Åby kör trav. Min son Oscar, som sköter banan, ser det som en utmaning, jag som kusk tycker enbart att det är påfrestande. Visst skulle det vara fantastiskt om solen kunde lysa över Åbys travoval lite mer än vad den gjort i år ...