header_1606_2.jpg

Mys o bus med Uhrberg v40

 

Lars var exalterad i segerintervjun och jag förstår honom helt och hållet. En dansk seger i ett svenskt Oaks, det med en egen uppfödning – ja, det är häftigt, ja det är det optimala för en uppfödare, tränare och ägare.

 

I samma fantastiska sits som Lars Marcussen satt Timo Nurmos, uppfödare, ägare och tränare till Kriterie-vinnaren Villiam. Timo var också mycket rörd i vinnarcirkeln, ja han hade svårt att hålla tillbaka tårarna och jag förstår Timo. Att lyckas så fullt ut på en sådan här resa är näst intill osannolikt. I pengar blev det 5,2 miljoner kronor.

 

Villiams insats var också så smått osannolik. Han vann från ledningen på världsrekordet 1.12 blankt över 2640 meter med autostart. 5-stjärnigt betyg också till tvåan Coin Perdu (1.12,1) och trean Husse Boko (1.12,1).

 

Det anmärkningsvärda är att det här var Villiams sjunde start. Han har vunnit sex lopp och varit tvåa i ett och tack vare premiechansen tjänat 4.155.000 kronor. Och, det var i Kriteriet som han för första gången tävlade barfota. I Oaks hade ettan och tvåan skor på fötterna, vilket jag tycker är viktigt att påpeka. Precis som att Örjan Kihlström var självkritisk över sin styrning. Han ville vara en gentleman och köra undan med ledande favoriten Dibaba så att Candy la Marc skulle bli tvåa – men så åkte Örjan dit på den artighetsfrasen ...

Hur det känns? Surt.

 

Tittar vi på de senaste månaderna toppar givetvis Timo Nurmos när det gäller vinstpengar som ägare och tränare, Petri Puro kommer tvåa och jag är nog trea. Skillnaden mellan oss, om vi bortser från pengarna, är att jag också verkat som kusk. Och, det är nog lite speciellt att vara med hela vägen, från det att man som ägare väljer hingst till sitt sto, när fölet kommer till världen, träning, tävling och så en stor sportslig framgång. Nu blev Mulligan tvåa i Derby-stoet, men oj så mycket pengar det gav till mig och delägaren Per Nilsson.

 

Över till annat.

 

o I fjol körde jag som kusk in drygt 8,2 miljoner. Facit hittills i år är drygt 6,4 miljoner, så det krävs några riktigt stora segrar under de 2,5 månader som återstår av 2017 för att nå fjolårets resultat. På tränarsidan har jag redan passerat fjolårets inkörda pengar med drygt en miljon kronor. Med knappt 3,5 miljoner är läget riktigt gott för att slå noteringen från 2013, då närmare 3,9 miljoner.

 

o Big Farmer femma och Quiz Töll sexa senast på Åby. Godkända insatser, även om jag sett att placeringarna varit bättre.

 

o Conrads Alexandra (tufft), Kendra Silvio (segerchans), Bianca Silvio (kval) och Cobbys Olifant (hygglig chans) ska ut veckan som kommer. De tre första på Jägersro, Cobbys Olifant på Åby med Markus Niklasson som kusk.

 

o Jackpot och mycket pengar på spel i V75 i Skellefteå. Mina kontakter i Norrland ”mumlar” om två hästar med M, nämligen Månprinsen AM (avd 3) och Malkin (avd 7). Sedan har Sören Englund, en av Sveriges topp-tre-experter i trav, sagt att Bear Briar (avd 2) ska vinna. Kanske tre spikar ...?

 

Veckans mys

 

o Vinnarna i Kriteriet och Oaks, alltså Villiam och Candy la Marc. Ett stort blomsterfång också till uppfödarna, ägarna och tränarna. Okey, en tulpan också till kuskarna, alltså Jorma Kontio respektive Erik Adielsson.

 

o Satt och tittade vilka V75-kuskar som kör i Skellefteå och givetvis är Örjan Kihlström och Ulf Ohlsson flitigt i farten. Ja, det är två kuskar som reser mest och det är oerhört starkt gjort att helg efter helg vara med i V75. Skoj också att se att Hanna Olofsson och John Östman är så hårt anlitade som kusk.

 

o Ove A Lindqvist kan konsten att köra häst och ge sköna kommentarer. Läste i Guiden vad han tyckte om Skellefteås bana och det var riktiga bredsidor, eller vad sägs om han syn på banans open stretch; jag utnyttjar det inte speciellt ofta då det för det första är väldigt smalt. Sedan har de inte jobbat så mycket med det extra innerspåret, så det är nästan som att köra in på ett sandtag.

Underbar läsning – och ni som följer V75 på lördag kan ju kolla hur många som väljer open stretch denna tävlingsdag.

 

Veckans bus

 

o Helt otroligt att domarna kan påstå att Jorma Kontio drev Villiam för hårt och sedan dömde ut 40.000 kronor i böter. Jag har sagt det förut och gör det igen; vi måste få professionella domare, inte de här ”fingret-upp-var-blåser-det någonstans”. Jag är absolut emot när kuskar driver för hårt i en upploppsstrid, men det orimligt att ge Kontio 40.000 kronor i böter för det han gjorde. Ja, jag vet att straffet är knutit till prischecken, men ändå.

 

o Och, hur svårt kan det vara att se att en häst går i passgång i närmare 500 meter? Normalt omöjligt, fast domarkåren på Jägersro misslyckades helt och när Venere Lux fick ordning på benen och till slut vann utan att diskas handlar det om en av de största domarskandalerna i år. Mänskligt att fela, gudomligt att förlåta skrev en krönikör. Ja, använder vi den måttstocken inom travet lär nog spelarkåren söka andra ställen att lira på.