header_1606_4.jpg

Veckans mys och bus, v44

 

Först något om Nuncio. I min krönika inför V75 på Bergsåker tog jag upp likheterna med Maharajah och Nuncio. Efter Nuncios insats i Sundsvall är det ännu mer häpnandsväckande hur Nuncio ”kopierar” Maharajahs väg till Paris. Båda vann i sin comeback efter lång vila, sedan floppade de som fyra respektive femma och i loppet efter blev det seger. Ja, vinner Nuncio i sin nästa start fortsätter likheterna mellan de två giganterna – och visst kan Nuncio vinna Prix d´Amerique, precis som Maharajah.

Fast han travade inte bra på Bergsåker och då tänker jag inte på vad han visade upp inför starten utan i loppet. Nuncio har en löpskalle utöver det vanliga, men det är inte samma tryck som i fjol i Stefan Melanders stjärna och han travar heller inte lika bra.  Nu var vinsten i lördags den 42:a på 62 starter och att han nu tjänat drygt 28,6 miljoner kronor säger oerhört mycket om Nuncios kapacitet.

Jag tror att Vincennes bana kommer att passa Nuncio. Dessutom vet Stefan Melander vad som krävs av en häst för att ta hem det prestigefyllda Prix d´Amerique. Ja, Stefan gör rätt som backtränar Nuncio – allt för att bygga upp muskelmassorna.

Nog om detta.

Ingen direkt publikrusning till V75 på Bergsåker, banan som ligger i den region där det spelas mest per capita på trav – om jag inte är fel underrättad. Fast vem vill komma hem till familjen sent en lördagskväll i november. Nej, gör om och gör rätt; alltså V75-start 14.30.

Ser jag tillbaka till veckan som gick för mitt stall var väl Mulligan godkänd som V75-trea från spets som stor favorit, men tydligen behövde hon loppet och hon kommer att vara klart bättre på söndag på Sundbyholm. Cobbys Olifant också trea och även där hade jag hoppats på lite mer. Han ska ut på onsdag på Jägersro och där hoppas jag att han ska ta sin första seger. Läget är perfekt och motståndet är helt okey.

Kendra Silvio åter trea och hon har svårt att sticka nosen först över mållinjen. Vi fick ta över ledningen när ledaren galopperade men det höll inte hela vägen. Big Farmer var fyra efter galopp i ledningen, men han borde ha kunnat bättre efter galoppen. Flickan Kloster femma och hon fick aldrig chansen bakom ledaren, men hade den hållit bättre hade hon kunnat vara tvåa. Conrads Alexandra var något förbättrad som trea och hon är absolut på rätt väg.

Jag ska köra på Jägersro på onsdag och Åby på torsdag. På ”Jägers” handlar det om V86, där jag har fyra gäststyrningar. Pajas Face (V86-1) har fått några tuffa lopp efter snabba starter, så det är kanske dags att spara speeden till slut. Vi fick nu spår sju bakom bilen, så läget är svårt. Bamboleo (V86-3) är kapabel, men även där blev spåret dåligt, nämligen längst ut på vingen. Mitos Gold (V86-5) fick däremot fina spår tre och skulle det bli spets kan det räcka långt. Jag tror att det blir annan balans nu än senast. Cool Bella (V86-7) fick spår 12 över 2140, så där ligger jag lågt.

På Åby är det tre gäststyrningar, varav en inom V64, nämligen Rigoletto Jet och han är riktigt bra. Vi vann senast på Jägersro på 1.11,8/1640a, 2,5 längder före snackhästen Sciacallo OM – ja, han vann ju sedan ett V86-lopp i grym stil på Åby.

Veckans mys
• Snackhästen Nuncios seger på Bergsåker höjer temperaturen i trav-Sverige, för alla har åsikter om Stefan Melanders stjärna – och det är bara på gott. Och, en viktig fråga som vi ännu inte har svar på är vem som ska köra Nuncio i Prix d´Amerique sista söndagen i januari 2018. Vilket snack det ska bli om det!

• Björn Goop åker den långa vägen till Sundsvall och Bergsåker med två egentränade hästar och vinner i V75 med båda, Bryssel från ledningen och Joe Martini efter en resa i vinnarhålet och ut 650 kvar – och båda hästarna segrade i överlägsen stil.

Veckans bus
• De negativa rubrikerna kring hästgymnasiet som har sin verksamhet förlagt till Axevalla travbana.
• Starttiden 16.20 för V75. I stort sett alla som håller på med trav vill ha 14.30 som start för V75 – ja, alla utom den som bestämmer ...