header_1606_2.jpg

Mys o bus med Thomas, v47


”Rapiden” ska ut över 2850 meter och det är 35.000 euro i förstapris. Jag har väl inte kört så många lopp på Vincennes, men ägarna vill att jag ska köra och det har jag inget emot.
 
Rapide du Pommeau tycker jag står bra inne i loppet sett till pengar, men man vet aldrig om han kommer med eller inte, men på måndag (27/11) vet vi bestämt hur det blir.
 
”Rapiden” har tjänat drygt 400.000 kronor på sju starter i min regi och då han är mer stark än speedig lär både distans och Vincennes bana passa honom bra. Han har aldrig varit ute på en sådan här tripp, men nu är det dags i hans 92:a start och förhoppningsvis blir det seger 21 i karriären.
 
I övrigt rullar allt på som vanligt i trav-Sverige. Ris och ros över ATG och ST, stor förvåning kring flytten av Diamanten från Robert Bergh till Stig H Johansson och så har vi det här med barfota-förbud från 1 december och tre månader framåt.
 
Jag tycker att det sistnämnda är okey, men som jag tidigare påpekat; det finns många olika sorters skor, så spelarkåren kan inte dra en lättnadens suck bara för att det är barfota-förbud.
 
Och, det här med Diamantens flytt är egentligen inget sensationellt i sig. Oj så många stjärnor som flyttats genom åren från en tränare till en annan – och den stora allmänheten har undrat varför? Endast ägaren av hästen har svaret och han eller hon kan i princip säga vad som helst och definitivt göra precis hur de vill.
 
ATG då? Ja, alla vi som är i trav-branschen vill ha 14.30 som starttid när det gäller V75 på lördagar. ATG lyssnar inte. Märkligt? Nja, egentligen inte med tanke på att det gått prestige i den här frågan.
 
I min senaste V75-krönika inför finalerna på Solvalla i dag kommenterade jag planerna på att Jägersro ska få en 1400-metersbana.
 
Så här skrev jag:
Jägersro och trav-Sverige är att gratulera – nu talat allt för att vi får en bana på 1400 meter.
Ja, det som händer i Malmö kommer också att bli en kick för spelet, inte minst då V75.
Varför det? Jo, med en travbana på 1400 meter lär intresset att komma till Jägersro vara stort från övriga landet och Europa vilket absolut kommer att höja den sportsliga kvalitén.
Och, jag tror därmed att det blir mer spännande lopp att analysera, spela på och följa på plats.
Nu gäller det bara att MKB Fastighets AB gör slag i saken för att Malmö ska få en helt ny stadsdel med cirka 3400 nya bostäder och ett helt nytt Jägersro.
Skånska Travsällskapets styrelse har svarat för ett kanonjobb och jag håller verkligen tummarna för att de här storslagna planerna går i lås.
Nationalarenan Solvalla måste kanske också svara för något drastiskt när först Åby och snart Jägersro står där med toppmoderna anläggningar.
 
Slut citat.
 
Läste fredagens Expressen där Bengt Adielsson kommenterade planerna och han är nöjd, men inte speciellt tillfreds över att det kommer att ta fyra fem år innan det blir verklighet ...
 
Jag förstår Bengt.
 
Vi vill ju att det ska bli verklighet redan i morgon, så mycket eftertraktar vi en 1400-metersbana.
 
I veckan som gått var väl andraplatsen med Tommy Strandqvists Mitos Gold i V86 det mest positiva i tävlandet. Vi fick aldrig grepp på Rajah Press och Kevin Oscarsson, utan åkte dit på målfoto.
Just Kevin hör till en av våra stora talanger, han är ödmjuk och mycket skicklig, en naturbegåvning.
 
Samma kväll vann Kim Moberg i V86 med Coffie UNG. Hon är också ung och duktig, men ännu inte i samma klass som Kevin. Och, jag tycker att det är fel att experter höjer Kim till skyarna, ibland har det snackats om Kihlström-stuk. Det är inte rätt mot Kim – hon är en kusktalang, men låt Kim utvecklas i lugn och ro utan Kihlström-stämpeln på sig.
 
Inga större framgångar för stallet den gångna veckan. Cobbis Olifant galopperade kort efter start och slutade femma på Åby. Han har tjänat pengar i alla sina starter, men snart måste oturen vända. Big Farmer i sin tur var med om en tuff spetsstrid, hamnade till slut bakom en trött häst och slutade femma efter en hel del strul.
 
Sonen Oscar vann nyligen med Navigator Face och på tisdag ska de ut i ett amatörlopp på Jägersro. Att vinna igen blir tufft men det kan bli en framskjuten placering.
 
Veckans mys
 
• Nummer ett är absolut beskedet om att planerna på en 1400-metersbana på Jägersro kan bli en realitet och av vad jag vet är det Mats Nilsson i styrelsen som är mannen bakom verket tack vare en stark arbetsinsats.
 
• Högt i kurs kommer givetvis också att ägarna till Rapide du Pommeau vill se hästen tävla i Paris. Spännande – mycket spännande!
 
• Aldrig roligt att förlora på målfoto som med Mitos Gold i onsdags på Jägersro – men vilken fighter det är. Två tuffa lopp i rad i V86 som etta och tvåa.
 
Veckans bus
 
• Väl mycket gnäll emellanåt på personalen som sköter våra travbanor. Vädrets makter ställer ofta till det men några kuskar verkar ha svårt att förstå det – nej, det ska vara perfekt underlag oavsett väder ...
 
• Märkligt att det inte är fulla startfält i två av de sju V75-loppen i dag när det handlar om finaler. Ja, i den avslutande V75-loppet startar endast åtta ekipage sedan tre strukits. Synd.