mulligan_1709_header.jpg

Mys och bus med Uhrberg v 50


Först ut med det här med Jonas Olsson och vår resa till England. 
Spanien, Norge, Polen, Frankrike och så nu England, närmare bestämt i Birmingham och då med några hästägare. En av dessa män är alltså Jonas Olsson, en av Sveriges bästa mittbackar genom tiderna och i helgen ska han avtackas för sina 225 Premier League-matcher för West Bromwich Albion, det i samband med mötet mot Manchester United.
 
Ja, det har blivit en hel del resor för mig under det senaste kvartalet och då inte bara till och från svenska travbanor. Den här trippen är också speciell, inte minst för att få vara på plats och se när WBA-supporterna tackar sin försvars-general Jonas Olsson för alla de matcher han gjort för klubben och också varit WBA trogen trots flera lockande anbud från europeiska storklubbar.
 
Jag har varit med om mycket under 2017, både sportsligt och på det privata planet. Segern i Brons-finalen med Young Farmer i februari och Mulligans fina framgångar hör till topparna sportsligt och på det privata planet är det givetvis att jag sedan några månader tillbaka kan kalla mig farfar då Oscar och Sanna fått en liten tös.
 
Oscar ansvarar för Åbys travbana och han kör fortfarande en del lopp, bland annat vann han nyligen i Halmstad med Navigator Face. Så det blir en hel del kuskande för honom, inte bara i traktorn på Åby, utan också i bil och jag brukar säga att han och jag tillhör face-gruppen ”Vi som älskar E6:an”.
 
Stallet hade tre hästar ut på Jägersro Lucia-dagen. Cobbys Olifant vann från andra utvändigt med längden av en hals före hårt betrodde Mohikaner. Oddset fina 5.90.
Ja, det var verkligen skönt att han fick vinna lopp som treåring.
Cobbys Olifant har gått många bra lopp och det är en väldigt snygg och fin häst som ännu inte tar det så allvarligt med tävling, men som 4-åring kommer förhoppningsvis polletten att trilla ner och då blir det riktigt spännande.
Och, Kendra Silvio var som vanligt – trea utan att direkt ge järnet till slut ...
 
Samma kväll kvalade jag in 2-åringen Father of Sun och han var fin på 1.20,2/2140. Det är en Stall Courant-häst som har framtiden för sig.
 
På Åby i torsdags vann jag ett lopp, det med Lars Järpedals Black Snapper. Jag var också tvåa med Lars Callmeawinner, så det blev 42.500 kronor för hans del. Min Flicka Kloster var femma från tillägg. Helt okey.
 
V75 avgörs på Gävle denna lördag. Samma dag startar Navigator Face i ett montélopp på Kalmar. Det är debut över monté men givetvis har vi förberett honom väl och det ska bli spännande att se vad Linda Allercrantz åstadkomma – och här har jag positiva vibbar!
 
På Jägersro på tisdag ska Oscar köra Conrads Alexandra och jag ska kvala in Four Strong Winds, ett nyförvärv som har sju vinster på 22 starter. Det är en 7-åring som varit i träning hos Sören Kolberg och som körts av Steen Juul.
 
Just nu har jag 42 hästar i träning och med tanke på att jag har få starthästar är jag nöjd med de närmare 3,8 miljoner hästarna sprungit in. Det matchar 2013 års resultat på närmare 3,9 miljoner och kanske kan jag passera den summan då det är några veckor kvar på året. Bland annat ska Rapide du Pommeau åter få ett lopp i Frankrike, det under mellandagarna. Jag kommer inte att köra då, men det är meningen att ”Rapiden” ska få göra ytterligare några lopp i Frankrike.
 
Som kusk har det blivit närmare 7,7 miljoner hittills i år, vilket kan jämföras med 8,2 miljoner i fjol. Eftersom jag dragit ner på att körningen är det klart godkänt. Och, för mig är just träningsdelen det som jag känner mest för, vilket också går att utläsa i antalet starter de senaste åren. 2013 var det 741, hittills i år 600. Ja, det har helt enkelt blivit för mycket att göra hemma på ranchen, jag hinner inte vara catch-driver i samma utsträckning som förr.
 
Angående det; jag är på jakt efter en hästskötare till, någon med rutin och erfarenhet. Så hör av er ni som vill jobba intensivt och utveckla ert kunnande. Bostad fixas.
 
 
Veckans mys
 
• För Stall Uhrberg är det givetvis segern med Cobbys Olifant under Jägersros V86-kväll. 30.000 kronor var vinsten värd men när den här killen fattar vad det går ut på det här med trav och tävling kan det bli ett spännande 2018 – ja, just det: Pokalåret!
 
• Propulsion såg ut som en miljon i söndagens race på Vincennes. Okey, han var bara fyra i mål men oj så han tog på täten när Örjan Kihlström gav marschorder efter ett preparélopp i kubik. Mitt tips är att Propulsion vinner Prix d´Amerique och om så blir fallet ska tränaren Daniel Redén hyllas mest. Han fick Propulsion i träning 2015 och det blev bara några starter det året, men 2016 blev det drygt 5,0 miljoner in, 2017 är det hittills drygt 5,4 miljoner – vilken man, vilken häst!
 
• Trippen till England med Jonas Olsson – ja, det är en höjdare att få vara med om detta!
 
Veckans bus
 
• Adrian Kolhjini avstängd i tre månader, ja fram till den 12 mars för utredning om att han ha testats positiv med kokain som kusk på Jägersro 5 december. Kokain är ett uppåtjack som finns kvar i kroppen i drygt tre dygn – så Adrians förklaring om att någon avsiktligt ”dopat” hans grogg med kokain kan vara sant. Fast, visst är det väl bäst att vi väntar med vårt tyckande till utredningen är klar.
 
• Hans Ljungkvist ska lämna sin ordförandepost i Svensk Travsports styrelse efter två mandatperioder och i en ledare i Travronden anser skribenten att det är dags för en kvinna på den posten. Hallå där, det är väl fullständigt ointressant om det är en kvinna eller man på den posten, det viktigaste är att det är en person som passar för jobbet och har de kvalifikationer som krävs. Jag har all respekt för det blir svallvågor på grund av/tack vare metoo-rörelsen men här har Travronden verkligen tappat fokus på vad det egentligen handlar om.
 
• Kaj Jönsson skulle köra Wild Love i Åbys första lopp i torsdags. Han hade drygt 17 mil till Åby från hemmet men när han väl var på plats fick han veta att inte fick köra Wild Love på grund av regelverket. Svensk Travsport hade helt enkelt gjort fel vid anmälan och när man sedan insåg detta meddelade man Kaj först 16.30 på tävlingsdagen. Nu vann Wild Love med Jonna Jinesjö som kusk – fast så här nonchalant får inte representanter för Svensk Travsport agera. Nu åkte Kaj 35 mil i onödan. Ett telefonsamtal i tid från Svensk Travsport hade stoppat den resan. Jag utgår ifrån att Kaj får en rejäl kompensation.