header_1606_playingtua.jpg

Träning

Thomas Uhrbergs fasta punkt i tillvaron, både som tränare och människa är Storegård strax norr om Munka Ljungby i nordvästra Skåne. Här slog han sig ned 1992 och byggde efterhand ut gården till en modern och väl fungerande träningskamp. Efter några köpte han också annexfastigheten som idag kallas Lillgården.

Unghästträning på rundbananPå de 150 tunnlanden finns idag en 1 000 meters rundbana, en rakbana på 1 200 meter, uppförsbacke för styrketräning, ridsandbana och gott om hagar. Allt kompletterat med drygt tio kilometer körvägar i det brutna landskapet som i mångt och mycket består av barr- och lövskog (mycket bok) på Hallandsåsens östra sydsluttning.

Träning på sandbananHär finns stallplats för ett 80-tal hästar och i skogen utrymme för både rådjur och vildsvin vilket ger möjlighet för jägaren Uhrberg att strosa runt i skogen eller i alla fall sitta i ett gömsle med gevär och hund. Ett par kilometer bort finns systersjöarna Rössjön och Västersjön och intill dessa godset, eller snarare slottet Rössjöholm, där författaren Frans G Bengtsson växte upp och senare skrev klassikern Röde Orm i ett av godsets torp. I sina memoarer, Den lustgård som jag minns, tecknar Bengtsson ett porträtt av trakten och det folk som levde här för snart 100 år sedan.

Den intresserade kan också bese ett gammalt snapphanetillåll där 1600-talets orosmän, eller om man så vill gerillakrigare, höll både hästar och människor tjudrade.Några kilometer söderut ligger Ängelholms Golfklubb som lockar kolleger och hästägare med gröna greener samt en restaurang med hög klass på service och kök.Under vår, sommar och höst är här ljuvligt.

Och vintern?  Nja, den får man ta som den är i nv-Skåne.

Text: Ola Persson