THE STORY

Thomas Uhrberg är från Halmstad, har sedan tonåren hållit till på travet i strax öster om staden. Sina första yrkeskunskaper fick han av Thomas Nilsson. På den tiden när Thomas var lärling fanns det två grupperingar på travbanan; Dan Wegebrands och Thomas Nilssons. Konkurrensen var hård men parterna umgicks över gränserna. Tillsammans satt lärlingarna exempelvis en Staffan Nilsson eller en Roger Jonsson efter arbetstid i timmar och diskuterade olika yrkessaker, exempelvis vinklarna vid skoning. Sådant ger på sikt seriösa och duktiga yrkesmän.

    Lekamligen såg Berit på stallbackskaffeet till att unge Uhrberg och alla andra lärlingar fick bra spis och kunde jobba ordentligt. Berit, som är en av de få personligheter som i modern tid blivit en profil inom travet, var och är noga med det här att jobba. Hon höll ordning på hela gänget och gav dem också ett eller ett par ord på vägen. Uhrberg brukar säga att han är uppfödd på stallkaffeet och att han fått grunderna av Thomas Nilsson.

    Och mixen blev ju bra; kryddad av egen personlighet och numera erfarenhet, är Thomas Uhrberg en av landets bästa travtränare, tillika kusk. Några milstolpar i Thomas Uhrbergs karriär:

    Som lånekusk åt Anders Lindqvist vann han Sprintermästaren och var tvåa i Derbyt med Ewing Turf.

    Egen tränare blev han 1984. Tre gånger champion på HalmstadTravet 1987,1988 och 2005. Champion på Jägersro 1996 och 2004.

    Under 90-talet tränade han och körde ”hästen i sitt hjärta” Excellens Ex. En hedershäst som vann bland annat Lilla Elitloppet, Sverigeloppet, också Solvalla, Müllers Memorial och Färjestads Jubileumslopp. Under ett år vann paret sju av åtta V75-lopp i Gulddivisionen.

    1992 etablerade sig Thomas på campen Storegård på sydsluttningen av Hallandsåsen. Något senare flyttade han sin tränarrörelse från Åby till Jägersro.

    2003 började han som allvar som lånekusk bland annat som förstekusk hos Kari Lähdekorpi.

    Redan innan det beslutet hade kurvan uppåt börjat för Thomas som tränare och kusk. Nu är han etablerad i den allra yppersta eliten. Och under 2006 vann han inte bara ett försök till Elitloppet med Hot Shot Knick utan också internationella storlopp i Turin och på finländska Vermo.

    Dessutom: Bakom Colombian Necktie, tränad av Roger Walmann, vann han den största klassikern som finns, Derbyt på Jägersro. Som journalist funderar man ibland vad som gör att vissa lyfter sig och blir vinnare.

    2007 fortsatte framgångarna Uhrberg/Lähdekorpi med segern I Olympiatravets final med Gentleman med stora delar av världseliten i det slagna fältet.

    I ”fallet Thomas Uhrberg” handlar det om kunskap, noggrannhet, analysförmåga, vetgirighet och vinnarskalle. Han är fostrad på stallbackar och inom fotbollen (innan travet tog över helt), och har lärt sig vara rak och säga vad han tycker. Ibland till och med så rakt att respekten för honom ibland kan gå över i en lätt osäkerhet, ja någon gång till och med rädsla. Fast den saken jobbar han med.

 

Text: Ola Persson

 

MILJON-HÄSTAR

Hästar i vår träning under åren som tjänat mer en en miljon kronor.

 

MULLIGAN (bilden) är bara i början av sin karriär men har redan sprungit in 1,9 milj kr.

 

Klicka här för att få hela listan.

Travtränare Thomas Uhrberg

Storegård, Rössjöholmsvägen 25, 266 94 Munka Ljungby

Tel.: 0431 - 43 23 17, 44 01 59 (stall), 0705 - 44 01 66 (mobil)

 

email: info@thomasuhrberg.se

 

2017 | DESIGN BY SIDMAKARN