0705 - 44 01 66

Svensk Travsport har verkligen bjudit på högt och lågt i sina beslut i veckan.
Till helgen laddar vi för en superhelg med jackpot på V75 lördag och Svenskt Travderby på söndag.

”Äntligen!”
Det måste vara så Svante Båth kände efter Sundsvall Open Trot.
Efter mycket oflyt under året fick hans Very Kronos äntligen vinna ett storlopp i år. Mycket välförtjänt.
Själv var jag på Charlottenlund och hade förmånen att få köra Danskt Travderby. Jag körde Frodo Cash åt Steen Juul och vi tog en fin andraplats bakom ännu obesegrade Festival of Speed som Juul körde själv.
Han är verkligen ”still going strong” Steen Juul, som vid 71-års ålder nu har vunnit fyra av de fem senaste upplagorna av Danskt Travderby.
Imponerande!

Amatörmässigt skött
Svensk Travsport ska ha både ris och ros i veckan.
Det blev mycket snack om hur enbart söm i hoven skulle räknas som att hästen går med skor, trots att det i princip är barfota.
Man tog dock snabbt åt sig av diskussionen och löste problemet väldigt bra och snabbt.
Tyvärr tappade man istället bollen när det kommer till Amatör-SM.
Sent ändrade man i propositionen och uteslöt även de som tidigare haft E-licens (lärlingslicens).
Att sent ändra förutsättningar för aktiva som siktat mot ett lopp är amatörmässigt om något.
Travtränarnas Riksförbund har länge jobbat för att reglerna ska bli enklare. Om du jobbat hos en proffstränare tidigare eller inte är knappast vad som avgör om du är amatör eller inte i mina ögon.
Det tycker jag är precis lika klart som att Djuse-grabbarna, Kevin Oscarsson m.fl. som kör hundratals lopp om året inte ska köra ”lärlingslopp”, oavsett hur gamla de är.
Rätt personer på rätt platser?
Här är min ranking till söndagens storlopp.
Derbyt: 1. Calgary Games, 2. San Moteur, 3. Önas Prince, 4. Brambling.
Derbystoet: 1. Hall of Am, 2. Hoboken Am, 3. Bring Me Wine, 4. Honey Mearas.

V75-1: Bronsdivisionen ser öppen ut på förhand. 6 Grandfather Bill är kvick iväg från springspåret, men även 2 Astronascente Zac är rapp iväg och intresserad av ledningen. 1 Vien Ici får en fin resa och både 8 Mystic Mom och 9 Uncle Töll har vassa avslutningar att tillgå.
V75-2: Veckans första spik hittar vi i 3 Kapten Brodde. Har gjorde comeback senast och visade fin form direkt. Han är startsnabb och bör sitta i täten tidigt. Värsta motbudet 6 Parker är osäker och riskerar hamna långt bak.
V75-3: 6 Rotate är kanske årets komethäst och har varit otroligt bra i Björn Goops regi. Nu har han framspår och kommer säkert laddas. Frågan är om han kommer förbi 4 Beartime som varit superfin de senaste starterna som tvåa. Jag streckar även 8 Rackham trots läget. Det är en mycket fin häst som kan dyka upp där framme med rätt lopp.
V75-4: Jag själv kör favortien 8 Niford des Baux som är en mycket kapabel typ, men läget är lite annat än vi haft på sistone. 10 Hannibal Face har springspår på tillägg och kan vara långt fram tidigt. Ett vasst motbud.
V75-5: 11 Yuvaraj var bra i ett derbykval senast och kan runda alla här. 1 Bravo Sabotage är fin och ska räknas där bakom. 6 Pre Calculated tycker jag är en fin typ som kan vara ett skrällbud. Får 5 Axel Wind eller 10 Iwan Boko resan är de segerdugliga.
V75-6: Här chansspikar jag 15 Carry Cash i ett annars väldigt streckkrävande lopp. Hon har gått bra på V75 hela tiden och står på tur för en seger. Hon möter lite enklare nu, men läget är självklart lurigt.
V75-7: I stoeliten streckar jag ett gäng. 3 Activated var mycket fin i comebacken förra veckan. 5 Hevin Boko är alltid vass och 1 Miracle Tile var fin efter en bra resa seast. 7 Wild Love är sylvass om hon hittat formen igen.

Thomas system
V75-1: 1, 2, 6, 7, 8, 9. Res: 5-11.
V75-2: 3 Kapten Brodde. Res: 6-1.
V75-3: 4, 6, 8. Res: 5-10.
V75-4: 4, 5, 7, 8, 10. Res: 12-6.
V75-5: 1, 5, 6, 10, 11. Res: 7-3.
V75-6: 15 Carry Cash. Res: 1-10.
V75-7: 1, 3, 5, 6, 7. Res: 8-9.

Spelförslaget är på 2250 rader och kostar 1125 kronor att lämna in. Om man spikar 6 Rotate i den tredje avdelningen blir systemet på 750 rader och kostar 375 kronor.