0705 - 44 01 66

Från och med den 1 december till den sista februari gäller skotvång på svensk travbanor. Vi i Travtränarnas Riksförbund (TR) var delaktiga när barfotaförbudet infördes.

En del tycker att det här borde utvärderas men det behövs inte för skotvånget fungerar alldeles utmärkt. Även om vi i södra Sverige inte har lika mycket vinter som i norr prepareras banorna för att klara nederbörd.
Ett grövre material som sliter mer på hovarna används och tränarna som vinner mycket lopp när det är fritt fram att köra barfota vinner även mycket lopp under de här månaderna.

Finns många uppsidor
Vi i TR har drivit hårt mot Svenskt Travsport för att propositionerna ska skrivas centralt och från den 1 januari kommer Mattias Stenby att skriva alla ”proppar”. Han har stor rutin och skriver redan i dag propositionerna åt ett flertal banor.
Jag hoppas att det nya upplägget ske ge ett litet nytänkande och tränarna anser att vi ska resa till V75, V86 och årgångslopp.

I vanliga lopp ska vi tävla på hemmabanan. Man ska inte behöva resa när det är mindre pengar att tävla om.
En stor fördel är den ekonomiska med mindre utgifter för både travtränare och hästägare. Sedan kommer prispengarna att stanna hos hästägare på banan och jag tror att det är en bra utveckling.
Förhoppningen är också att central skrivning av propositioner ska öka antalet hästar i loppen, vilket är jätteviktigt för att publiken ska få se intressanta och spelvänliga tävlingar.

På söndag byter ett större lopp på Vincennes i Paris starttid på grund av att Frankrike spelar åttondelsfinal i Fotbolls-VM.
Jag skulle gärna se att vi blir lite mer flexibla som till exempel när travet och hockeyn krockade i Karlstad, vilket jag var inne på i den här spalten i höstas.
På lördag körs V75 på Bergsåker och det finns förutsättningar för hög utdelning.

 

V75-1: Jackpotomgången inleds med ett öppet försök i bronsdivisionen. Jag tror mest på 2 Castor The Star som har bra chans om han tar spets men det är inte givet. 5 Laredo Boko räknas tidigt om han klarar spåret och 10 Carl Halbak kan runda samtliga.

V75-2: 2 L.L.Labero har lopp i kroppen och Robert Berghs häst ser ut att ha passande förutsättningar men det saknas inte motbud. Inte minst av stallkamraten 10 Grant Hall. 4 Underbarosåfin står bra inne i näst lägsta klassen och är också en tänkbar vinnare. Jag streckar en trio i lägsta klassen.

V75-3: 4 Round Cube  och 5 Douanier är givna segerbud men jag vill även ha med 6 Louis. Jag vann med hästen på Åby i höstas och det är en stark travare som borde vara gynnad av lång distans.

V75-4: Fjärde avdelningen är ett öppet försök i Diamantstoet. Det är många hästar och flera volter och jag hoppas att det räcker med sju streck. 9 Indira Split var finalist i Breeders Crown senast och borde duga bra. 14 Green Mamba kommer med toppform och 2 Kate River och 3 Global C.Lucky är tidiga på startvolten.

V75-5: I högsta klassen dyker en av mina två spikar upp. 4 Born Unicorn gick bra när jag körde honom på Jägersro näst senast och han har varit med i tuffa lopp på sistone. Det känns som att lång distans passar som handen i handsken.

V75-6: Mitt andra spikbud kommer i omgångens kallblodslopp. 15 Grisle Odin G.L. har bra chans trots dubbla tillägg. Normalt är det bara galopp emot och med bara tre hästar längst bak ökar chansen för att han ska sköta sig.

V75-7: Conrad Lugauer gör långresan från Jägersro med 7 Laradja Vrijthout och det är bra chans om han sköter sig men hästen är inte helt att lita på och han har spår långt ut på vingen. Jag garderar med en trio.

Thomas system
V75-1: 1, 2, 3, 4, 5, 10. Res: 6-7.
V75-2: 2, 3, 4, 9, 10. Res: 5-6.
V75-3: 4, 5, 6. Res: 1-8.
V75-4: 2, 3, 7, 9, 10, 13, 14. Res: 15-11.
V75-5: 4 Born Unicorn. Res: 11-1.
V75-6: 15  Grisle Odin G.L. Res: 5-13.
V75-7: 5, 6, 7, 12. Res: 3-2.
Spelförslaget är på 2 520 rader och kostar 1 260 kronor att lämna in. Om man spikar 9 Indira Split  i den fjärde avdelningen blir systemet på 360 rader och kostar 180 kronor.