0705 - 44 01 66

Den drivning Alessandro Gocciadoro stod för i consolation i Gran Premio della Lotteria är det värsta jag sett – ja, ”Gul kusk” är värd rött kort och en lång avstängning.

Det skedde i Italien och där bryr man sig inte, men alla ni travälskare i Sverige bör veta hur ”Gul kusk” är.

Italien tillhör inte den Europeiska Travunionen (UET), men när kuskar uppträder som Gocciadoro gjorde bör de uteslutas från internationellt tävlande.

Det såg bedrövligt hemskt ut det Gocciadoro gjorde – ja, en svensk åklagare hade säkert yrkat på fängelsestraff …

Nu är vi många som reagerat, inte minst i sociala medier, och förhoppningsvis kommer vågen av fördömande att utmynna i något positivt. Vi vill inte att travsporten ska förknippas med det som utspelades i Italien i onsdags.

Tack och lov helt andra regler i Sverige

Jämfört med Italien har vi tydliga och hårda regler vad det gäller drivning.

I Frankrike har också regelverket stramats upp, men i USA i allmänhet och i Italien i synnerhet finns det mycket att göra.

Jag såg också att Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola reagerat kraftigt på vad som hände och jag håller fullständigt med Marjaana i det hon säger till travsport.se.

Jag tar mig friheten att återge hennes kommentarer.

”TV-bilderna från Neapel är avskyvärda och långt ifrån de värderingar vi står för i svensk och europeisk travsport. Enligt den svenska lagstiftningen hade de aktuella kuskarna blivit föremål för polisutredning för djurplågeri. Drivningarna är också mycket långt ifrån vad de europeiska medlemsländerna i UET har kommit överens om att lyda. Som ordförande i UET kommer jag att ta upp frågan på nästa styrelsemöte den 9 maj för att få till ett samarbete på europeisk nivå för att få bort liknande drivningar från våra travbanor. Då Sverige också är värd för travsportens världskonferens i slutet av maj kommer vi att kunna driva frågan internationellt.”

Slut citat Marjaana Alvaiuhkola.

Jag läste också i Aftonbladet att det norska travförbundet reagerat kraftigt. Enligt tgn.no är förbundet berett att utestänga fyra italienska kuskar från att tävla i Norge. Förutom Allessando Gocciadoro är det Gennaro Riccio, Gaëtana Di Nardo och Pietro Gubbelini.

Nu när Örebro kör V75 med 53 miljoner i 7-rättspotten är det mycket som står på spel men jag räknar med att Pietro Gubbelini bakom favoriten Shadow Gar följer det svenska regelverket och sköter sig. Han har ju verkligen ögonen på sig …

Spikar två spetsfavoriter i Örebro

Jag väljer att singelstrecka Charrua Forlan i Guld och Shadow Gar i Stoeliten, två bra hästar för respektive klass och dessutom är det upplagt för ledning. Över Örebros 175 meter korta upplopp är det sedan inte lätt att ta in längder på en favorit i spets.

Omgången ser halvsvår ut, så även om mina spikar vinner kan det bli bra betalt för sju rätt eftersom det ligger så mycket pengar i 7-rättspotten.

Och, det finns några lopp där det kan skrälla rejält. I V75-6 till exempel är Eldorado B helt bortglömd. Hans-Owe Sundbergs 5-åring var riktigt bra senast bakom Perfect Spirit. Nu är läget rejält oddshöjande, men hästen har hög kapacitet för klassen.

Åby modernast i världen – men snart bara tvåa …

Jag såg att Travronden anser att Mölndal ståtar med världens modernaste trav-arena och visst är det en anläggning i världsklass.

Fler banor bör ta rygg på Åby, alltså överge det gamla tänket på hur en travbana ska se ut och i stället satsa på framtiden.

Finansiering? Ja, gör som Åby – sälj attraktiv mark!

Vi på Jägersro har gjort det och när vår anläggning står klar om några år får Åby utgå ifrån att man bara är tvåa i världen …

I övrigt; näst V75-omgång är den 11:e maj och då avgörs pokalloppen på Åby. Campo Bahia är min favorit i Kungapokalen och Conrads Rödluva i Drottning Silvias Pokal – och det skulle vara läckert om teve då bjuder på en riktig rundtur på Åbys nya anläggning.

Mina tankar om V75-loppen i Örebro

V75-1: 5 Mr Clayton JF avslutade rappt senast som trea när Norton Commander vann och nu i sin fjärde raka V75-start kan första segern för i år komma. Jag streckar en kvintett, där 9 Wir Ideal är rysaren.

V75-2: 5 Ural var framgångsrik i fjol över sprinterdistans och är för mig given tipsetta nu när han har ett lopp i kroppen. 10 Marvelous kan lätt bli bortglömd från sitt bakspår men han övertygade senast vid vinst från spår 11. Fyra streck, där 2 Overtimesåfin är rysaren.

V75-3: 4 Charrua Forlan kan ta första segern i tredje försöket med Emilia Leo, det efter två raka andraplatser bakom Sorbet respektive Heavy Sound. 9-åringen är snabb ut och det är spets som gäller. 1609 meter och Örebros korta upplopp passar perfekt. Jag spikar.

V75-4: 3 Master Hill är precis som Marvelous en Timo Nurmos-häst och han vann också senast från spår 11. Nu är det bricka tre och chans till ledning, det i strid med 4 Taiga Woodland – två riktigt bra hästar. 2 Grand Illusion var duktig senast i sin comeback och är värd ett streck från fint läge.

V75-5: 4 Shadow Gar är snabb ut och i ledningen lär hon knappast bli synad då de fyra främsta hoten alla fick bakspår. Pietro Gubelinio, som äger och kör, vann senast i V75 när han körde det Jerry Riordan-tränade stoet. Ja, jag singelstreckar ekipaget.

V75-6: 4 Global Trust kan bli riktigt stor favorit med tanke på sina senaste insatser i V/5 men jag väljer att gardera den Nurmos-tränade 6-åringen. 12 Eldorado har ett kraftigt oddshöjande läge men han var duktig trea som fast bakom vinnande Perfect Spirit.

V75-7: 12 On Track Piraten är bäst av de som står 3180-fållan, ja han är nog bäst av alla och spikas på lilla systemet. På det stora streckas en kvintett. Glöm inte 10 Perfect Dynamite.

Mitt V75-förslag till Örebro.

V75-1: 1, 5, 7, 9, 10. Res: 2-12.

V75-2: 1, 2, 5, 10. Res: 4-8.

V75-3: 4 Charrua Forlan. Res: 6-10.

V75-4: 2, 3, 4, 10, 11. Res: 6-5.

V75-5: 4 Shadow Gar. Res: 9-10.

V75-6: 2, 4, 7, 11, 12. Res: 6-1.

V75-7: 2, 4, 7, 10, 12. Res: 13-15.

Systemet är på 2500 rader och kostar 1250 kronor. Om man också singelstreckar nummer 12 On Track Piraten i avdelning 7 blir det systemet på 500 rader och det kostar då 250 kronor.