0705 - 44 01 66

Det är fokus på Åby i helgen med auktion i dagarna två och spännande SM-tävlingar på lördag. Mindyourvalue W.F. är en stark spik på V75 men det är flera svåra lopp och kan bli hög utdelning för full pott.

Det var dramatik i Steggbest Minne i Skellefteå i lördags. Stjärnblomster galopperade men loppet bröts tidigt och till den giltiga starten fick hon ett par boots, lite tyngre balans. Då fungerade hästen perfekt och vann på fint sätt på nytt svenskt rekord.
För ganska många år sedan fanns en regel som sade att man inte fick ändra balansen när man kommit ut till provstart. Den balans man valt skulle helt enkelt gälla i loppet.

Den regeln har försvunnit och kretsen kring Stjärnblomster gjorde helt rätt men jag är tveksam. Till exempel kan spelare som lägger sina spel efter provstarten bli vilseledda. Och hade den nämnda regel funnits kvar hade säkerligen många hästar kommit ut med lite tyngre balans till defileringen.

Hästauktion på Åby

På tal om provstarter vill jag utreda en grej. Om en travare inte ser bra ut i 1.25-fart beror det inte på banan utan på hästen. Experter skyller ibland på underlaget när hästar inte ser bra ut i provstarter men det ska ni inte tro på.
Om det däremot är 1.10-fart runt en kurva och underlaget är för hårt eller löst kan det bero på banan.

På lördag är det SM-dag på Åby och på torsdag och fredag är det auktion. Drygt 200 travare ska säljas och det är fina hästar. Åby är perfekt för att arrangera auktioner med mycket plats och gästboxar inomhus.
Jag hoppas verkligen att uppfödarna får bra betalt och jag tror att auktionen har kommit för att stanna.
Många auktioner är annars i Stockholm men varför ska de åka hela vägen till huvudstaden? Travare som är uppfödda i södra Sverige borde säljas här nere och då slipper unga hästar resa långt.

Jag har fyra ut på Åby på lördag och 5 Marabou Brodda (V75-6) startar på V75. Hästen var fin i lite tuffare träning i onsdags och nu blir det rycktussar. Hästen springer en låg 1.14-tid och kommer vi till spets tror jag på bra chans.

 

V75-1: Lördagens omgång inleds med Sto-SM och 1 Honey Mearas blir favorit men jag tror att det kan strula från innerspår och garderar.
11 Sayonara har gjort flera bra lopp mot favoriten och är värst emot. Jag tar även med 5 Digital Class och 7 Dear Friend.

V75-2: 6 Mindyourvalue W.F. blir stor favorit i  Monté-SM och det är svårt att gå emot honom. Hästen är stark och har tidigare svarat för starka insatser under sadel.

V75-3: Mer öppet är det i SM för ungdomar. 7 Crown Wise As är formstark och mitt förstaval men det är lite risk för vingel. 9 Bold Request är ett givet motbud och jag streckar totalt sex hästar här.

V75-4: I Amatör-SM gäller en eller många och jag väljer att spika 1 Gordini Brick. Innerspår är kanske inte helt optimalt men segerchansen är hög om hästen kliver iväg snabbt från början.

V75-5: 5 Manual Flight kommer från en vass prestation på Jägersro och har bra chans i Lärlings-SM men även här är det många om budet. Glöm inte 3 Exclusive J.M. som kan skrälla från passande utgångsläge.

V75-6: Sjätte avdelningen är inget SM-lopp utan ett försök i Diamanstoet och jag har med 5 Marabou Brodda. Det är inte lätt från tillägg i de här loppen och jag tror att hon duger bra om hästen löser starten fint. Hon är förnuftig och jag tror att det ska gå bra. Det är ett öppet lopp och de hetaste segerbuden från tillägg är 13 Chatty Kronos och 14 Nanny’s Girl. Den sistnämnda spurtade vasst på Jägersro i förra loppet.

V75-7: Svenskt Mästerskap avslutar omgång och 8 Don Fanucci Zet har bra segerchans men från spår åtta vill jag gardera. 11 Brother Bill spurtade strålande på Solvalla och är given vid gardering. 4 Oscar L.A. vann efter vila senast och jag tror att lång distans kan vara en fördel.

Thomas system
V75-1: 1, 5, 7, 11. Res: 4-2.
V75-2: 6 Mindyourva. W.F. Res: 4-2.
V75-3: 1, 2, 4, 5, 7, 9. Res: 6-11.
V75-4: 1 Gordini Brick. Res: 5-11.
V75-5: 3, 5, 8, 10, 11. Res: 7-1.
V75-6: 2, 3, 5, 7, 10, 13, 14. Res: 9-1.
V75-7: 4, 8, 11. Res: 5-9.
Spelförslaget är på 2 520 rader och kostar 1 260 kronor att lämna in. Om man spikar 7 Crown Wise As i den tredje avdelningen blir systemet på 420 rader och kostar 210 kronor.