0705 - 44 01 66

För andra veckan i rad är det fritt fram för tränarna att tävla hästarna med valfri balans.
Jag tycker skotvånget under vintern är bra och har även min åsikt klar vad gäller jänkarvagnar.
Sedan ett par år tillbaka är det skotvång under vintern på svenska travbanor. Under december, januari och februari måste hästarna tävla med skor.
Det kan tyckas orättvist eftersom Sverige är ett avlångt land, men jag tycker att det är bra och fördelarna är många. Framför allt behövs ett grövre material i banorna under vintern och på det underlaget mår hästarna bäst av att tävla med skor.

Fokus på fel saker
Nu när det åter är tillåtet att rycka skor blir många av hästarna bättre men det tråkiga är att det blir för stort fokus på balans, huvudlag och sulky.
Jag och garanterat många av oss som jobbar med djuren tycker att fokus borde ligga på hästen. När jag har en bra travare ger jag den bästa möjligheter för att vinna.
Om vi tar det här ett steg ytterligare vill jag lyfta fram jänkarvagnarna och jag har min åsikt glasklar.
Vad tillför ”bikarna” travet? Ingenting! Vagnarna för inte travaveln framåt och jag ser inget positivt.
Vi i Travtränarnas Riksförbund har försökt att få Svensk Travsport att förbjuda de amerikanska vagnarna i voltstart utan att lyckas. I Frankrike till exempel är de inte tillåtna.
Sukyn är inte anpassad för voltstart och kan vara en risk för både hästar och kuskar.
Det måste väl vara bättre att alla tävlar med vanlig sulky? Det blir mer rättvist.
Det är min personliga åsikt och den står jag för.

V75 på Axevalla
Axevallatravet tar hand om lördagens V75-omgång.
Banans långa upplopp blir alltid en snackis när det är tävlingar där och som körsven kan jag märka att det är en lång målraka.
Speciellt när man har en trött häst…
Helgens omgång känns öppen på förhand och det kan bli bra betalt om man hittar samtliga sju vinnare.

En rolig och en trolig spik i jakten på sju rätt

V75-1: Adrian Kolgjini har en tuff femåring i 4 Ubiquarian Face och jag skulle tro att han körs till spets men hästen gör årsdebut och jag garderar. 1 Mr Perfection och 5 Hierro Boko visade form förra helgen. 2 Mr Clayton J.F. kan få perfekt resa i vinnarhålet.
V75-2: En eller många gäller i V75-2 och jag chansspikar 6 Global Benefit. Det är ett ungdomslopp och hon gynnas av att ha sin ordinarie körsven Magnus A Djuse. Hästen är snabb ut och jag hoppas att hon leder hela vägen.
V75-3: 12 Maestro Crowe är bra och startar över passande distans men hästen är inte helt att lita på och jag tycker att han ser ut att bli väl hårt betrodd. Spik på lilla systemet. 9 Made Of Stars och 6 L.L.Royal är värst emot.
V75-4: Det är två försök i Diamantstoet och jag spikar i båda. 13 Alhambra Mail har varit mycket bra vid segrarna och hon har visat att hon klarar att göra mycket av jobbet själv. Springspår på tillägg talar för att hon ska sköta sig och felfri är det bra vinstchans.
V75-5: 2 Condior har vunnit två av två starter hos Robert Bergh men nu är det längre distans och jag tycker att det är ett öppet försök i lägsta klassen. Blir det högt tempo kommer hästarna från bakspår in i matchen och jag vill varna för 12 Zeolit som gick bra på Romme i förra starten.
V75-6: 3 Sweetman är mitt förstaval i bronsförsöket. Hästen har bra chans på ledningen men över lång distans vill jag gardera. 4 Eclipse Am är nog värst emot och loppets roliga vinstbud är 2 McGarret.
V75-7: Gulddivisionen avslutar omgången och det är lite klurigt eftersom 4 Heavy Sound och 10 Handsome Brad återkommer efter uppehåll. Hästarna håller hög klass och brukar gå bra efter vila. Båda är givna på mitt system. 7 Night Brodde är ett roligt bud om man vill ha med en skräll.

Thomas system
V75-1: 4, 2, 1, 5. Res: 6-12.
V75-2: 6 Global Benefit. Res: 7-4
V75-3: 12, 9, 6, 5, 3. Res: 8-7
V75-4: 13 Alhambra Mail. Res: 1-9
V75-5: 2, 9, 12, 10, 11, 5. Res: 8-4
V75-6: 3, 4, 12, 9, 10, 11, 2. Res: 7-6
V75-7: 4, 10, 7. Res: 9-12
Systemet är på 2 520 rader och kostar 1 260 kronor att lämna in. Om man spikar 12 Maestro Crowe  i den tredje avdelningen blir systemet på 504 rader och kostar 252 kronor.