0705 - 44 01 66

Svensk Travsport höjer prismedlen med 50 miljoner kronor.
Det var en självklarhet med tanke på resultatet som ATG visat i år – men tyvärr är det för lite och sättet pengarna fördelas på är inte heller bra.

Pengarna som togs vid årsskiftet 2020 är tillbaka, dock i en annan utformning. Det blir åtta lopp i stället för fem på luncherna, vardagstravet får 200 nya lopp och det blir mer pengar i fjärde-, femte- och sjättepris på V86 och V75. Jag har väl egentligen inga invändningar mot det, men var tog treåringssatsningen vägen? Ena året säger man att man ska satsa stenhårt på unghästarna och nästa år är det mer bredd som gäller.
Satsningen är snål och förstapriset på V75 är lägre än det var för tre år sen. Man borde ha stoppat tillbaka pengarna där de togs ifrån, till V75 och treåringarna, men det blev ingen respons på det.
Besluten tas konstant ovanför våra huvuden, det finns ingen dialog med de aktiva överhuvudtaget. Om man nu börjar satsa på treåringarna och får ett otroligt bra gensvar, är det inte rimligt att fortsätta då? Nu blir det fortsätt lägre priser i treåringsloppen och det tror jag är en mycket dålig utveckling för sporten.

Ingen Very Kronos på V75 denna vecka gör att det blir lite svårare att tippa. Han har varit fantastiskt bra på slutet och det har varit en ynnest att få se honom uppträda. Utan honom blir Gulddivisionen mycket svårare att lösa, Antonio Trot är min förstahäst i loppet men jag streckar på bakom honom, sammanlagt sex ekipage får plats på sen stora kupongen.
Spikarna hittar jag i stället i den tredje och den femte avdelningen. Matilda Cash såg fin ut i debuten för Björn Goop senast och jag tycker att hon står rätt så billigt inne i det här loppet. Gooner är en stark och rejäl häst som dessutom är rätt så startsnabb, hittar han till ledningen finns det risk för att loppet är över.

V75-1: 6 Dom Perignon borde ha en bra möjlighet att hitta till ledningen och därifrån ska det vara en god vinstchans. 2 Global Undecided har inte vunnit på ett tag men han har ett bra läge och det är en fin häst i grunden.
V75-2: Här är det egentligen hugget som stucket vilken man rankar först av 14 Våler Nikolai och 15 Åsrud Vilja. Jag väljer dock att ranka Våler Nikolai främst eftersom han går lika bra med skor som utan. Åsrud Vilja är en riktigt fin häst, men jag tycker att hon ser ut att bli en lite väl stor favorit.
V75-3: Jag har sett 3 Matilda Cash en hel del här nere och det är en riktigt fin märr som jag tycker går ner lite i klass den här gången, hon är i alla fall huvudet högre än konkurrenterna på start. Strular det inte är det en bra vinstchans.
V75-4: 5 Jaramaz Boko är en fin häst i grunden som gjort comeback efter en längre tids frånvaro. Hon gör det bra nästan varje gång och har slutat bland de tre främsta i alla sina åtta starter. 1 Trumpie är bra men inget spikförslag i mina ögon, speciellt inte när han drar på sig över 50 procent av strecken i skrivande stund.
V75-5: 5 Gooner är en stark och bra häst. Han har haft lite problem med travet tidigare men insatsen senast ingjuter respekt. Jag tror han har en hygglig chans att nå ledningen och det brukar vara gynnsamt i långlopp.
V75-6: Gulddivisionen är betydligt svårare att tippa nu när Very Kronos inte är med. 6 Antonio Trot får mitt utgångstips, han är snabb ut och kan hitta till ledningen. 2 Coin Perdu har gjort en övertygande comeback efter lång frånvaro.
V75-7: 1 Marschall Match har läget och är rätt så snabb ut. 5 Algot Zonett rankar vi bara trea då det kanske är lite kortaste laget för honom, men de starka hästarna vinner oftare över kort distans på vintern så han ska inte nonchaleras.

V75-1: 6, 2, 1, 10, 12. Res: 5-3
V75-2: 14, 15, 12, 9. Res: 13-1
V75-3: 3 Matilda Cash. Res: 14-11
V75-4: 5, 1, 8, 7, 9, 10. Res: 12-11
V75-5: 5 Gooner. Res: 11-1
V75-6: 6, 2, 11, 7, 8, 12. Res: 10-3
V75-7: 1, 2, 5, 9, 8, 7. Res: 4-3
Systemet är på 4 320 rader och kostar 2 160 kronor att lämna in. Spikar ni dessutom 6 Antonio Trot i den sjätte avdelningen blir systemet på 720 rader och kostar 360 kronor.