0705 - 44 01 66

God fortsättning!
Jag har fått en bra start på det nya året och hoppas att det fortsätter i dur.

I förra veckans krönika varnade jag för Lorelei Marie till Kalmars V75-omgång. Jag vet inte om många hade läst min text för stoet blev favorit och vann lätt från ledningen. Segern var extra kul för tränaren Thomas Bonde som åkt från Århus i Danmark till Kalmar. Resan bestod både av broar och färjor och det var roligt att det lyckades så bra.

13-åringar gör upp i guld
Numera får varmblodiga hingstar och valacker tävla till de är 14 år. Jag tycker att det räcker med tolv år och de flesta travarna har gjort sitt vid den åldern men finns det tränare som vill tävla med 13-åriga hästar – låt dessa gör det.
On Track Piraten vann i V75 på Romme i mellandagarna och han är kanske undantaget som bekräftar regeln? Hans R Strömberg har ”Piraten” i fint skick och är så klart den som kan hästen bäst. På Bergsåker startar On Track Piraten i Zoogins lopp men motståndet är tuffare och jag chansar bort 13-åringen.
Anledningen till att travförbundet har höjt åldersgränsen är att det är brist på hästar. Om det inte är fulla fält i loppen minskar intresset för spel men jag tycker inte att hästbrist är det främsta problemet i den här frågan utan det är en propositionssak.
Under vintern tränas många av de bästa hästarna inför sommarens större lopp och det finns få travare i den högsta klassen. Gulddivisionen behöver inte köras varje vecka. Varför inte ta tillbaka guldspecialen? Voltstartslopp där miljonärerna ska hämta in 20 meter på till exempel bronsdivisionshästar.

Goop kör favoriten
I söndags kördes ytterligare ett ”B-lopp” inför Prix d’Amérique. Face Time Bourbon vann med Björn Goop. Hästen imponerade men fick kämpa för segern. Duon är stora favoriter att vinna Prix d’Amérique i år igen men det gäller att hästen bibehåller formen till sista söndagen i januari. Sverige har inget hopp i år men 2022 kanske Robert Berghs löfte Hail Mary kan vara redo?

Finskt sto och norskt kallblod bästa spikarna
V75-1: 7 Algot Zonett har gått jättebra hos Daniel Wäjersten. Jag blev imponerade av hästen när han vann finalen i bronsdivisionen och nu går han upp i klass. Spåret är inte optimalt och det är risk för vingel men Algot är gynnad av litet fält och det är inte så tufft försök i silverdivisionen. Hans värsta konkurrenter är 5 Remarkable Feet och stallkamraten 8 Merritt.
V75-2: Finska 3 Essie Gonzales vann V75-lopp på Romme innan nyår och jag tror på repris. Jorma Kontio som kör borde ha bra chans att komma till ledningen utan strid och jag tror att hon får bestämma tempot. Spik.
V75-3: I lägsta klassen känns det ganska svårtippat. 4 Hefner Am har fått hårdhet i tuffa årgångslopp och är mitt förstaval men jag streckar ytterligare fyra hästar.
V75-4: Kallbloden gör upp i V75-4 och jag spikar norske 11 Våler Nikolai. Hästen är kanske inte lika bra med skor på hovarna men motståndet känns passande. Näst senast slutade han tvåa bakom 15 B.W.Rune men den gången stod denne 20 meter före. Nu börjar hästarna från samma volt.
V75-5: 5 Antonio Trot har gjort flera bra insatser på slutet men han har haft lite svårt att vinna och jag streckar ytterligare en duo.10 Grainfield Aiden är en tuffing från Finland och 11 Disco Volante kan duga trots bakspår.
V75-6: Ett ganska öppet lopp där jag rankar 9 Gardner Shaw etta. Jörgen Westholms häst går bra varje gång men spåret är klurigt. 1 Gooner måste räknas tidigt liksom 7 Marschall Match.
V75-7: Lördagens omgång avslutats med ett klass I-försök över sprinterdistans och det är upplagt för tuff körning. Björn Goop skickar en häst till Sundsvall och hittar 3 Astronascente Zac till spets är det bra chans. Han spikar jag på lilla systemet.

Thomas system
V75-1: 7, 1, 5, 8, 2. Res: 4-6.
V75-2: 3 Essie Gonzales. Res: 13-11.
V75-3: 4, 5, 3, 10, 2. Res: 11-9.
V75-4: 11 Våler Nikolai . Res: 15-9.
V75-5: 5, 10, 11. Res: 3-8.
V75-6: 9, 1, 7, 2, 10, 5. Res: 11-4.
V75-7: 3, 2, 1, 5, 6. Res: 11-9.
Systemet är på 2 250 rader och kostar 1 125 kronor att lämna in. Om man spikar 3 Astronascente Zac i den sjunde avdelningen blir systemet på 450 rader och kostar 225 kronor.