0705 - 44 01 66

Åby satsar på ett World Grand Prix var fjärde år – spännande med lite nya ideér.
På Boden är det en jämn och klassig upplaga av Norrbottens stora pris.

Åbys nya satsning är ett World Grand Prix där världseliten ska samlas vart fjärde år och göra upp om   6 miljoner kronor till vinnaren.
Idén är spännande och med den häftiga prischecken borde topphästarna från både USA och Frankrike vara intresserade av att komma.  Idag löps Åbys Stora Pris över distansen 3140 meter, men hur WGP ska se ut är ännu inte klart.
Men en sådan våldsam höjning av prissumma kan också leda till en kapplöpning mellan storbanorna och att våra andra storlopp tappar status.

Måste behålla bredden


Vi har en väldigt fin bredd på våra storlopp utspritt över hela landet.
Blir skillnaderna för stora är risken att att vissa hästar står över många fina lopp för att enbart satsas mot de mest penningstinna loppen.
Åby ska dock ha kredd för sitt nytänkande. Det är lätt att bara vara nöjd med att det puttrar på. Själv tror jag att Elitloppet behöver ändra från två heat för att kunna locka de allra allra bästa varje år.
Men det känns inte aktuellt.

Svensk Travsport har fått en ny sportchef i Robert Karlsson. Han är rutinerad inom travet, och jag önskar honom ett varmt lycka till.
I min krönka förra veckan pratade jag om Juniorchansen. Dessa lopp visas inte ens av ATG, utan istället sitter studion och basunerar ut speltips.
Svensk Travsport som äger stora delar av ATG borde trycka på om att loppen ska visas även om de inte får spelas på. Visa att ni tror på ungdomarna genom handling.
 Så här har du ett tips på var du kan börja, Robert.

Hemma i stallet har vi en yngling vi tror på i 3-årige Nova Mahiron, som nyss vann sin tredje raka start. Tyvärr är hon inte anmäld till alla årgångslopp, men hon kan bli riktigt bra.
På Boden denna lördag får vi se fina lopp som avslutas med en öppen upplaga av Norrlands Stora Pris.

V75-1: En häst sticker ut i första avdelningen och det är Mika Haapakangas 10 Gogobet Sisu. Han har hoppat två lopp i rad men går han iväg är han bäst i fältet. Bakom är det öppnare. 7 Leave Your Sox On är tidig, och 5 Just Celebration är en rolig skräll denna jackpotomgång.
V75-2: I andra avdelningen bjuds vi på ett öppet kallblodslopp. 1 Sundbo Nova är fin och 3 G.G.Ojjdo skrällvann senast. 5 Kong Henry gillade jag intrycket på sist. Från bakspår återkommer 11 Guli Roy från paus och kan skrälla här.
V75-3: I Klass II-försöket finns det en kvartett jag tycker sticker ut. 2 The World is Mine har hittat helt rätt på slutet. 3 Zätas Forever Star gör några spännande ändringar och 4 Nicois du Gull har varit fin i två raka vinster. Längre ut på vingen finns 7 Pewdiepie som jag tyckte såg stark ut sist.
V75-4: Avdelning 4 är ett stolopp som är lite ojämnt. På mittenvolten tar jag med skrällen 6 Ladybug Lara. På 40 meters tillägg hittar vi kapabla hästar som 10 Balsamine Font och 11 Mellby Harissasamt Hanna Olofssons snabbspurtare 15 Ava.
V75-5: I Bronsdivisionen hittar vi en av våra spikar. Här startar nämligen Sandra Erikssons 5 Swagger. Formen är på topp och hästen körs framåt och kan vinna från både ledningen och utvändigt.
V75-6: Nästa spik hittar vi i silverdivisionen och 3 Cab Lane. Hästen blev väl het i ledningen senast men höll bra mot en omöjlig häst. Värsta motbudet är 8 Upstate Face, Men över lång distans från spår 8 blir det tufft.
V75-7: Vi avslutar med en bred gardering i Norrbottens Stora Pris. 2 Very Kronos fick ett omöjligt lopp i Elitloppsförsöket, medan 5 Gareth Boko smögs till en tredjeplats i både försök och final. 4 Moni Viking är glad över att slippa sprinterditans.

Thomas system
V75-1: 5, 7, 9, 10, 11. Res: 8-6.
V75-2: 1, 3, 5, 8, 11, 14. Res: 13-2.
V75-3: 2, 3, 4, 7. Res: 11-6.
V75-4: 6, 10, 11, 15, . Res: 12-8.
V75-5: 5 Swagger. Res: 6-2.
V75-6: 3. Cab Lane. Res: 8-12.
V75-7: 2, 3, 4, 5, 6, 7. Res: 9-10.

Spelförslaget är på 2880 rader och kostar 1440 kronor att lämna in. Om man spikar 10 Gogobet Sisu i den första avdelningen blir systemet på 576 rader och kostar 288 kronor.