0705 - 44 01 66

Det är sommarkänsla i travsverige och de fina insatserna avlöser varandra. 
Tyvärr finns det också en del mörka moln vi måste ta tag i.
Vi börjar med det roliga.
Förra helgen hade Per Nordström uppvisning när det var E3-finaler på Färjestad. Han tog ett andrapris med Good Vibes i stoklassen, och vann med sin Felix Orlando i den öppna klassen.
Stort grattis till Per, som verkligen är en unghästtränare av rang, och har sin fyraåring Önas Prince i SprinterMästaren denna vecka.
Jag vill även hylla Christian Persson och hans Red Lady Express, som satte stopp för en Nordströmdubbel. En häftig resa och ett bevis på bredden i den svenska travsporten.

Ingen rättssäkerhet
Det kom också en tråkig, märklig, nyhet i veckan. Länsstyrelsen i Skåne har ålagt min travtränarkollega Joakim Lövgren ett vitesföreläggande på 30.000kr för varje gång han har körspö med sig i lopp för ett år framåt.
Detta efter att man hittat märken på en häst efter ett lopp i tidigare i år.
Jag har själv tittat tillbaka på loppet och han driver inte hästen hårt, och jag har svårt att se att detta ska åsamka märken på hästen.
Joakim är en mycket kapabel tränare och han sätter alltid hästen i första rummet.
Självklart är det olyckligt att man hittat märken på hästen. Hästens välfärd är alltid prio ett. Men det är inte alls säkert att det är ett märke från körspöet under loppet. Det måste finnas tydlig bevisföring. Nu är detta är ett beslut taget på lösa grunder utan rättssäkerhet, som plockar bort ett arbetsverktyg.
Det finns dem som vill ta bort körspöet helt. Jag tycker det är fel väg att gå. Det är ett arbetsverktyg för att korrigera och ha kontakt med hästen. Kolla på Norge som inte har körspö.
Där vispar man med tömmarna och drar hästen i munnen istället. Bättre? Nej tack.
Vi avslutar med något positivt. I veckan har vi flera hästar ut från stallet. Bland annat Kroatia Boko i StoSprinterns final och Flirting Diamond som har god chans på lördagens V75.

V75-1: 1 Vikens High Yield är kanonfin och har bra segerchans om han håller ledningen och levererar på topp. Jag väljer ändå att gardera med ett gäng. 2 Zio Tom Jet är en ärlig häst jag gillar. 3 Jaques Noir var kanonfin näst senast och blir lite bortglömd här. 6 Racing Ribb kommer Kolgjini försöka köra till täten från springspår, och 11 Toddler har ett tråkigt läge men formen är på topp.
V75-2: Ett ungdomslopp med 15 hästar. 15 Mystic Mom är stark och kan fälla många här. 10 Lucky Truc är spännande och 7 Condior är kvick från start och kan leda länge. Jag tar även med 3 Erik Youknow som jag körde senast, och 14 Unico Broline som rensar bra.
V75-3: Här spikar jag 1 Cyber Lane. Johan Untersteiner är duktig på att ställa i ordning, och nu när han tar ut sin stjärna på hemmaplan räknar jag med toppform direkt. Spets och slut.
V75-4: Här kör jag min egna 3 Flirting Diamond. Jag tycker vi ska ses med rätt bra chans, men möter några andra fina. Jag tar också med 6 Encore Cloc som vunnit två av två för Steen Juul, och 7 Ol Dono Lengai som är en fin tysk gäst.
V75-5: I Klass II kommer min andra spik för dagen. Jag tycker Hans Crebas har en riktigt fin häst i 1 Howdy Quick. Innerspåret är inte optimalt, men jag tror han kan hitta ut i andraspår tidigt, och sen visar han att han är bästa hästen.
V75-6: I Bronsdivisionen kommer det att gå undan från start. Jag streckar startkanonerna 1 Astronascente Zac och 5 Laradja Vrijthout. Vidare tar jag högkapable 3 Rackham, och skrällarna 2 Quite E Wood och 8 Oscar L.A.
V75-7: Omgången avslutas med ett stolopp. Favoriten 12 Chicharita är duktig, men kan få ett svårt lopp. 14 Kali Smart imponerade sist. Jag streckar även några underspelade skrällar.

Thomas system
V75-1: 1, 2, 3, 6, 11. Res: 10-7.
V75-2: 3, 7, 10, 14, 15. Res: 8-1.
V75-3: 1 Cyber Lane. Res: 4-11.
V75-4: 3, 6, 7. Res: 2-10.
V75-5: 1 Howdy Quick. Res: 4-3.
V75-6: 1, 2, 3, 5, 8. Res: 4-6.
V75-7: 2, 3, 8, 11, 12, 14. Res: 1-4.

Spelförslaget är på 2250 rader och kostar 1125 kronor att lämna in. Om man spikar 1 Vikens High Yield i den första avdelningen blir systemet på 450 rader och kostar 225 kronor.