0705 - 44 01 66

Domarbedömingar har varit på tapeten
Bättre utbildning måste vara rätt väg att gå.

Titt som tätt hamnar domarna i fokus och då vaknar också trollen till liv på sociala medier med olika åsikter och många förvandlas plötsligt till experter. Men allting är inte svart eller vitt. Trav har varit en bedömingssport i alla år och kommer så att förbli.
Senast i raden var situationen i Eskilstuna under långfredagen där Born Winner (Mattias Djuse) flyttades ner till andraplatsen till fördel för Boiling Point (Richard L Jansson). Jag har sett loppet och i mitt tycke är det omöjligt att att påstå att den senare hade tagit sig förbi även om Born Winner inte vinglat ut lite på upploppet. Den situationen blev helt felbedömd enligt mig. Seger, men böter för Mattias Djuse för att inte ha hållit rakt spår hade känts mera rätt.

Prioritera utbildningar
Däremot är jag ingen förespråkare för ett så kallat War Room som man har i ishockeyn till exempel. De situationer som hamnar där är ofta svåra och blir inte heller alltid rätt bedömda. Det skulle troligen bli samma sak för travsporten. Jag förespråkar istället fler domare och även fler utbildningar till de domare vi har tillgängliga. En föryngring i kåren (givetvis rätt människor) skulle inte heller skada. Så nej tack till War Room…

Kan bli ett tunt Elitlopp
Den gångna påsken innehöll som vanligt många fina vinnare och det märks att sommaren närmar sig. Click Bait vann på snabba 1.09,9 och seglade plötsligt upp i Elitloppssnacket. Inte alls otänkbart att han hamnar där till slut. Vi har det trots allt lite klent här hemma och de stora fixstjärnorna i Europa visar ingen större lust till att vara med. Det kan bli ett så kallat mellanår där det dyker upp hästar som normalt sett inte skulle ha varit med.
På Romme visade Månlykke A.M. upp sig och var helt överlägsen. Gunnar Melander är en erkänt skicklig kallblods-tränare och nu har han en pålle som siktas mot SM i höst i första hand. Han kan vinna många SM-guld!

V75-1: Marc Elias kör en bra häst i 6 Laradja Vrijthout och skulle han komma till ledningen är han min favorit till segern. Men jag har blivit imponerad av 3 Scorpion’s Madness som ska streckas!
V75-2: I stoloppen kan det alltid hända saker. Men 3 Lady Beluga är riktigt bra och den på startvolten som kan ställa till det för de mer betrodda på tillägg. Jag hoppas och tror mig komma långt med fem streck på kupongen.
V75-3: Jag kör 3 Bravo Sabotage och har förhoppningar. Han var fin vid segern senast och och är rätt så snabb från start. Det vet jag att även 5 Valeria Wareco är, men jag är optimistisk ändå. Varnar även för 10 Black Mission som jag kört förut – den är en bra!
V75-4: Här har jag ett av spikförslagen i form av 2 Under Armour. Som jag ser det ska det vara bra chans att komma till ledningen och även om det finns några på 40 meters tillägg som är bra är det inte så lätt att hämta in tilläggen om Under Armour är som senast.
V75-5: 9 Farlander Am är en fantastiskt bra häst som borde ha gått framåt med det senaste loppet i kroppen, men från ett bakspår vill jag gardera. 1 Ubiquarian Face och 2 Staro Leonardo har fina lägen och 11 Apapmand kan vara en rolig outsider.
V75-6: 1 Demon Ima är en riktigt bra häst som borde segerstrida om det löser sig. Men han måste öppna bättre än tidigare för att hålla upp ledningen. 10 Oxidizer känns också given. 9 Rackham hade gott om krafter kvar vid galoppen senast. Den som har råd tar även med 3 Pere Ubu.
V75-7: I Gulddivisionen tar jag ställning för 6 Racing Mange. Jag tror inte att 7 Cyber Lane tar en längd på honom och med lopp i kroppen räknar jag med bra chans. De invändiga borde tycka att det är en bra rygg. Och spets på Jägersro är alltid guld värt.

Thomas system
V75-1: 3, 4, 5, 6, 12. Res: 2-9.
V75-2: 3, 11, 12, 14, 15. Res: 8-1
V75-3: 2, 3, 5, 10. Res: 6-9
V75-4: 2 Under Armour. Res: 14-8
V75-5: 1, 2, 3, 9, 11. Res: 6-10
V75-6: 1, 9, 10. Res: 3-4
V75-7: 6 Racing Mange. Res: 7-9

Systemet är på 1 500 rader och kostar 750 kronor att lämna in. Om man 
spikar3 Bravo Sabotage i den tredje avdelningen blir systemet på 375 rader och kostar 187:50 kronor.