0705 - 44 01 66

Lördagens V75-tävlingar körs i Kalmar. Det finns inga givna spikbud och mycket talar för hög utdelning. Jag har fyra styrningar på kupongen och ingen av hästarna är chanslösa på förhand.

I veckan kom en tråkig nyhet att San Moteur skadat sig. Han har drabbats av ett griffelbensbrott och det är inte aktuellt med start i franska storloppet Prix d’Amérique.
Prognosen är bra för den här typen av skada och jag hoppas och tror att hästen är fit for fight till sommaren igen.

Eskilstuna ska göra ett test i februari där man kör en V64-dag med hästar som max har 1 000 startpoäng. Ett riktigt dåligt förslag enligt mig. Varför ska man stänga ute de bästa? Spelarna och publiken vill väl ha de bästa hästarna i startlistan?
Det är för mycket allmosor i travet och bättre att tävla om pengarna. Jag tycker inte att proffsen ska stängas ute i fler lopp. Våra hästägare har lika stora utgifter. Däremot kan jag köpa att det blir fler lopp för amatörkuskar men där även proffstränade hästar får starta.

”Bara att lägga ned”

Olle Wäjersten körde ett jättebra lopp med Solöns Skrammel i ett lärlingslopp på V75 förra helgen. Loppet fick en omstart men kusken förivrade sig inte utan körde till spets och vann lätt men jag blev förvånad när måldomarnämnden dömde Olle till avstängning och böter för felaktig drivning.
Han gjorde inget fel i sulkyn och jag tror inte att någon fattar varför han fick bestraffningar. Min bedömning är att rikstotofunktionärerna inte gör någon nytta och bör läggas ner. Här har Jonny Staf på Svenskt Travsport mycket att jobba med.

I onsdags var det ytterligare en grov domarmiss. I V86-7 på Bergsåker var det klockren passgång sista 100 meterna och det är obegripligt hur domarna kunde fria hästen som var först i mål.
I Travronden kom en av domarna med en förklaring som jag aldrig hört talas om. Det visar att kunskapsnivån är låg. Det hade varit bättre att bara erkänna ett misstag.

–––

V75-1: 1 Dominic Wibb har läget och är en av många med segerchans i ett öppet försök i silverdivisionen. Jag streckar sju hästar och varnar för skrällen 2 Innovation Love.

V75-2: I klass II-försöket startart jag en duo och tror mest på 9 Kingsman. Hästen kändes fin efter galopp senast och har bra kapacitet. Han tränar fint och jag blir inte förvånad om vi vinner. Jag streckar även 6 Mellby Jail och 11 Nunchaku. 7 Rustico känns fin i träningen och jag tror på en bättre insats än i förra loppet men han är inte snabb ut och har främst platschans här.

V75-3: Jag har fint läge med 1 Dogleg i näst lägsta klassen. Hästen var godkänd senast och kommer att vara förbättrad med loppet i kroppen. Jag hoppas att vi får en fin resa i främre träffen och på läget är han värd att passa. 2 Swish The Cash har bra form och är min förstahäst i loppet.

V75-4: 15 Safira Diablo var jättebra när hon vann på Mantorp dagen innan julafton. Det är inget lätt uppgift från tillägg i ett stolopp men hästen har visat att hon tål offensivt upplägg och det är svårt att hitta starka spikbud.

V75-5: 8 Lilius Boko ser ut att bli favorit i guld men det är svårt läge och han har bara ett lopp i kroppen efter lång frånvaro. Jag kör 7 Four Guys Dream för första gången. Han är riktigt bra när han tävlar på topp och det ska bli spännande. Han räknas tidigt. 2 Crack Atout är formstark och ett roligt bud.

V75-6: 8 Winner Brodde är en underbar häst som kommer från en jättebra insats. Det är lång distans och jag tror att han blir svårslagen i bronsförsöket.

V75-7: Ett ganska klurigt stolopp avslutar omgången. 10 Heroine Darling var tapper i comebacken och är min förstaval. Jag kör 12 Deborah S.H. och hon är inte borta i den här spårtrappan. Hästen är bra och farlig att glömma.

Thomas system
V75-1: 1, 2, 5, 6, 10, 11, 12. Res: 7-8.
V75-2: 6, 9, 11. Res: 2-4.
V75-3: 1, 2, 3, 6. Res: 4-7.
V75-4: 15 Safira Diablo. Res: 2-6.
V75-5: 2, 7, 8, 9. Res: 5-4.
V75-6: 8 Winner Brodde. Res: 10-2.
V75-7: 4, 6, 7, 8, 10, 11, 12. Res: 2-5.
Spelförslaget är på 2 352 rader och kostar 1 176 kronor att lämna in. Om man spikar 10 Heroine Darling i den sjunde avdelningen blir systemet på 336 rader och kostar 168 kronor.