0705 - 44 01 66

Svensk Travsport satsar på Juniorchansen – själv tycker jag att de ska vara 18-årsgräns för att köra lopp.
På lördag är det Östersund som gäller med en spännande upplaga av Jämtlands Stora Pris.
Vi har unga talanger i travsporten i Sverige men vid årsskiftet skärptes den svenska spellagen så att minderåriga kuskar inte får delta i lopp där det är spel.
Förbundet startade därför Juniorchansen med lopp utan toto. Givetvis tycker ungdomarna att det är kul att tävla men min inställning är att man ska vänta till man är 18 år innan man får köra lopp.
De behöver tiden för att utbilda och förkovra sig och som det är nu skänker vi bort spelpengar till ingen nytta.

Behövs tydligare regler
Nu har man ändå valt att köra Juniorchansen och där har man misslyckats med reglerna. Det måste vara tydligare direktiv och i annat fall måste banorna säga ifrån.
Som det är nu får bara några få kuskar under 18 år chansen eftersom loppen skrivs ut för alla som kört få lopp de senaste åren.
Jag kan till exempel sätta upp en rutinerad körsven som vunnit flera storlopp men inte varit så aktiv de senare åren. Och om jag som tränare har att välja på en rutinerad kusk eller en nybörjare är valet givet.
Jag har min rörelse och hästägare att tänka på. I Juniorchansen måste de yngre prioriteras och därefter får man fylla på med äldre körsvenner.
Jag tycker som sagt att det bästa vore att lägga ner Juniorchansen. Är man under 18 år så är man för ung för att jobba i stallarna och de nya körkategorierna måste ses över.
Vi i Travtränarnas Riksförbund har ett utmärkt förslag som går ut på att om man har kört 200 lopp under ett år så är man överkvalificerad för ungdoms- och lärlinglopp för all framtid. Men som vanligt lyssnar förbundet inte på oss aktiva.
Vi vill ha tillbaka de ”riktiga” lärlingsloppen som gynnar personal som jobbar i stallen.
På lördag är det Östersund som gäller med en högklassig upplaga av Jämtlands Stora Pris.

Gunnar Melanders stjärna tar ny fullträff

V75-1: Lördagens omgång inleds med ett öppet försök i bronsdivisionen. 5 Cash Cowboy gynnas av framspår och har fin vinstchans om han når ledningen. 3 Young King har fått lopp i kroppen och räknas tidigt. Ett roligt vinstbud från perfekt läge är 2 Moneykeeper.
V75-2: Gunnar Melander och 10 Månlykke A.M. stod över Elitkampen på Solvalla och nu kommer kallblodet ut här istället. Jag har varit imponerad av sjuåringen och trots dubbla tillägg har stjärnan bra chans att runda samtliga.
V75-3: Tredje avdelningen är ett ungdomslopp. 1 Margareta Tooma var överlägsen i ny regi senast och har bra chans bara spåret inte blir en fälla. 3 Global Benefint vann på rejält sätt under Elitloppshelgen och är given. 12 Qeen Roc och 15 Ies Elisabet kommer att runda många.
V75-4: 6 Kissinger Boko är min tipsidé i ett klurigt försök i lägsta klassen. Hästen är orutinerad och jag nöjer mig med spik på lilla spelförslaget. Ulf Ohlsson är vass från springspår och 7 Eagle Hall är ett tidigt bud. 1 Global Attention är bra om han håller sig till rätt gångart.
V75-5: Mitt andra spikbud i omgången är 4 Bitcoind’ Arc. Hästen har perfekta förutsättningar och hans värsta konkurrenter missgynnas av sämre lägen.
V75-6: I helgens försök i silverdivisionen blev det bara elva hästar och loppet känns lite ojämnt. 3 Upstate Face imponerade på Solvalla men har gått upp i klass och ska ut på långresa. Pass upp för 1 Beartime med fritt till slut.
V75-7: Omgångens höjdpunkt är Jämtlands Stora Pris som lockat mycket bra hästar. 8 Hail Mary är min vinnare men från sämsta läget vill jag gardera. En felfri 4 Brother Bill är given och 3 Missle Hill kan hålla undan från spets. Den här gången ska jag inte spricka på 1 Wild Love.

Thomas system
V75-1: 5, 3, 2, 6, 12, 4. Res: 10-7.
V75-2: 10 Månlykke A.M. Res: 4-6.
V75-3: 1, 3, 12, 15. Res: 9-8.
V75-4: 6, 7, 1, 3, 4, 5, 9. Res: 8-2.
V75-5: 4 Bitcoind’ Arc. Res: 9-10.
V75-6: 3, 4, 1, 10. Res: 10-9.
V75-7: 8, 3, 4, 1. Res: 9-5.
Spelförslaget är på 2 688 rader och kostar 1 344 kronor att lämna in. Om man spikar 6 Kissinger Boko i den fjärde avdelningen blir systemet på 384 rader och kostar 192 kronor.