0705 - 44 01 66

Daniel Redén hade en fantastisk lördag på Solvalla med trippelseger i Kriteriet.  Senaste en tränare lyckades med den bedriften var Ulf Nordin och det var många år sedan.

Vinnaren Xanthis Harvey verkar allround och ser ut att ha vissa drag av sin far Propulsion, speciellt på målbilden. Timo Nurmos är vass på att få till det i storloppen och tog en dubbelseger i Oaks. Vinnaren Bonneville W.I. var mycket rejäl.

Det var otroligt fina tävlingar på Solvalla och jag tycker man gjorde rätt som satsade allt på lördagen och lade de bästa loppen på V75. Till exempel Stochampionatet borde fundera på att köra fredag-lördag och stryka söndagen.

Kriteriet bör köras senare
Däremot tycker jag att uttagningarna till Kriteriet och Oaks kommer för tidigt efter Derbyt.
Man hinner inte smälta Derby-tävlingarna och Kriteriet skulle må bra av gå lite senare. Numera gör treåringarna inte så många starter och det behövs mer tid för att lära känna hästarna bättre och bygga upp spänningen.
Kvalen borde köras på en onsdag med V86 i stället för en undangömd fredag. Eller varför inte V75-tävlingar som det är i uttagningarna till Derbyt?
Jag tror att det hade ökat intresset.

Jörgen Westholm skrev förra veckan ett öppet brev och punkterna han tog upp är frågor som vi har jobbat med i Travtränarnas Riksförbund ända sedan han själv var med i styrelsen där. Vi har arbetat stenhårt men inte tagit det till media. Jag vet inte om vi ska driva dessa frågor i media men kan det hjälpa oss att trycka på Svensk Travsport och ge resultat är det bra.
Westholm hotar även med tävlingstopp, strejk, men i sådana fall måste alla vara med på det tåget och i min värld är det den sista åtgärden man tar till.
Jag hör fler positiva signaler om mer prispengar från ST nu än för två månader sedan inför 2023 och jag hoppas att det blir så.

V75-1: 9 Laredo Boko gjorde ett jättebra lopp i ett stayerlopp på Solvalla förra helgen. Nu ser det ut som att hästen möter lite enklare motstånd och trots bakspår tror jag att Robert Bergh har bra chans i klass I-försöket.

V75-2: Lägsta klassen körs över kort distans och det känns som ett öppet lopp. 5 Timo Jutila kan ta spets men det är frågetecken för formen. 11 De Facto är bra men han missgynnas av bakspår. Jag hoppas att det räcker med fem streck här.

V75-3: Kallbloden gör upp i Steggbest Minne och 1 Stjärnblomster har bra chans men det finns ett par heta motbud. Svante Båth har ett fin häst i 2 Gorm och 7 Grisle Odin G.L. är mycket bra även om kort distans kanske inte är någon fördel. Jag tar också med 5 B.W.Rune.

V75-4: Fjärde avdelningen är ett öppet stolopp med hästar från tre volter.  6 Make It A Star har fin chans från passande spår och är ett spikbud på ett mindre system. 5 Olly Håleryd verkar bra men har snävt spår och är orutinerad. Glöm inte 15 Nikita Sunrise vid större gardering.

V75-5: Min andra spik kommer i silverförsöket. 3 Readly Lavec provade mot tufft motstånd i Jubileumspokalen senast och här är det bra chans till ledning från start till mål.

V75-6: I Stig Lindmarks Styrkeprov tar jag en häst från varje volt. 7 Albert Zonett, 10 L.L.Royal och 14 Selmer I.H. är en trio som klarar tre varv.

V75-7: Omgången avslutas med ett ganska lurigt försök i bronsdivisionen. 3 Fabulous Pellini har läget men hon är inte så snabb ut och nu möter hon hingstarna. 7 Beat Generation är van tufft motstånd och Fabulous Pellinis stallkamrat 11 Mellby Joker får inte glömmas trots knivigt utgångsläge.

Thomas system
V75-1: 9 Laredo Boko. Res: 10-4.
V75-2: 1, 2, 4, 5, 11. Res: 9-8.
V75-3: 1, 2, 5, 7. Res: 4-6.
V75-4: 1, 5, 6, 10, 12, 13, 14,15. Res: 9-7.
V75-5: 3 Readly Lavec. Res: 5-6.
V75-6: 7, 10, 14. Res: 3-6.
V75-7: 3, 6, 7, 11, 12. Res: 4-8.
Spelförslaget är på 2 400 rader och kostar 1 200 kronor att lämna in. Om man spikar 6 Make It A Star i den fjärde avdelningen blir systemet på 300 rader och kostar 150 kronor.