0705 - 44 01 66

Det gäller att vi tänker till hur vi fördelar våra prispengar. Lopp med höga prispengar och få tävlande urholkar sporten.
I helgen väntar toppsport med Kriteriet, Oaks och Europaderbykval på Solvalla.
Det är ett problem som varit på tapeten på sistone. Lider vi av hästbrist, eller vad är det som gör att flera fina lopp inte lockar mer än en handfull startande?
Rickard Hansson lyfte problemet i veckan (i en ledare i facktidningen Travronden) och ger exempel på flera lopp bara under september månad som inte ens varit nära att fylla fältet.
Jag tycker personligen att loppen för den äldre eliten krockar lite för mycket. Men att ett femåringslopp som Kjell P Dahlströms minne på Mantorp inte lockar mer än fem anmälda (fyra startande) är illavarslande.

”Vi tränare måste våga”
Som tränare vill man starta med segerchans. Har man då en häst som inte riktigt räcker till kanske man drar sig för att anmäla.
Men ser man att det är dåligt anmält kan man kanske kasta in en ”sista minuten-anmälan”, och få mer betalt för en fjärdeplats än för en vinst i ett sämre lopp? Vi tränare måste våga!
Svensk Travsport måste också se över propositioner och prispengar direkt.
Jag säger inte att våra unghästar ska ha mindre pengar. Men är det bästa man kan göra att dela ut 100.000 kr i till vinnaren i ett tvååringslopp med fyra startande?
Eliten tjänar redan fina pengar. Glöm inte bredden även bland de unga. Där lägger vi grunden för att fylla lopp på längre sikt.
Mitt eget treåriga sto Nova Mahiron är inte helt lättmatchad. Hon är endast anmäld till Breeder’s Crown och får därför främst möta äldre hästar redan nu.
På söndag får vi återigen se Calgary Games tävla.
Ett måste att titta!
Dystrare nyheter kom från andra sidan Atlanten. Captain Corey har fått en hovbensfraktur och säsongen är slut. Nu kan jag inte uttala mig om just hans skada, men oftast är det något man kan ta sig tillbaka från.
Vi hoppas att ägarna vill fortsätta tävla med hästen!

V75-1: 4 Admiral As blir storfavorit och det med rätta. Hästen är för bra för silverdivisionen och kommer kunna mäta sig med de bästa snart. Skulle man vilja fälla favoriten är 5 Rackham värst emot. Robert Bergh upp där.
V75-2: 2 Parker var nära att kvala in till Derbyt. Nedstruken till innerspår nu dock och det är ett minus. Stallkamraten 4 Santos de Castella kan leda länge. 3 S.G.Kingstone är en stark häst somtål en hel del jobb. 5 Clandestine gick en 11-tid senast och kan öppna rappt.
V75-3: Ett öppet stolopp. 5 Rarity A.F. har varit fin på sistone och får Örjan i vagnen. 15 Activated var svagare senast men ska inte räknas bort trots dubbla tillägg. 8 Darah Bibo har fin form och 7 Saga Doc är ett roligt skrällstreck.
V75-4: En vass upplaga av Svenskt Trav-Oaks och trots sex streck känns det inte helt säkert. 2 Red Lady Express får Adielsson i vagnen och kan hon nå spets blir hon svår att slå. Obesegrade 1 Senorita Tokio blir dock inte lätt att hinna förbi från start. Räkna med att 10 Glamorous Rain är vassare nu än i försöket. 12 Great Skills räknas trots läget.
V75-5: 9 Perpetuate blir min andra spik. Även han tränas av Reijo Liljendahl och har visat upp toppform på sistone. Letar man skrällar kan 2 Iwan Boko och 11 Barbaresco V.W. vara intressanta.
V75-6: 3 Francesco Zet är mitt förstastreck i Kriteriet. Bakom honom är 4 Donizetti tidig, en mycket löpärlig häst. 7 Indy Rock gjorde en grym upphämtning efter galopp senast, och 10 Mellby Jinx är en toppfin häst. Skrällen!
V75-7: Vi låser på en trio i avslutningen. 2 Grandfather Bill tror jag kan hålla upp ledningen och har fin form. 11 One Kind of Art bjöd på en superspurt senast och kan reprisera här. 4 Swagger streckas på kapaciteten, men jag tror han är bäst över kort distans.

Thomas system
V75-1: 4 Admiral As. Res: 5-1.
V75-2: 2, 3, 4, 5. Res: 12-7.
V75-3: 1, 2, 5, 7, 8,  13, 15. Res: 12-11.
V75-4: 1, 2, 3, 7, 10, 12. Res: 5-4.
V75-5: 9 Perpetuate. Res: 4-2.
V75-6: 2, 3, 4, 7, 10. Res: 9-1.
V75-7: 2, 4, 11. Res: 6-9.

Spelförslaget är på 2520 rader och kostar 1260 kronor att lämna in. Om man spikar 3 Francesco Zet i den sjätte avdelningen blir systemet på 504 rader och kostar 252 kronor.