0705 - 44 01 66

Styrkeprovet Prix d’Amérique har avgjorts och jag blev mycket imponerad av vinnaren Idao de Tillard. Stundande helg är det finaler på Solvalla och fyra avdelningar av Margaretas Tidiga Unghästserie.

Årets upplaga av Prix d’Amérique har körts i Paris och det blev ett mycket sevärt lopp. Frankrikes nye stjärna Idao de Tillard, som tränas av Thierry Duvaldestin och körs av Clément Duvaldestin, svarade för en makalös prestation och var bara bäst.
Hästen fick en tung inledning och travade utvändigt utan rygg men han var som sagt strålande. Enligt mig är Idao de Tillard den mest imponerande vinnaren av Prix d’Amérique på många år.
Stjärnan ser ut att ha allt; psyke, styrka och snabbhet. Man får drömma och visst vore det intressant att se honom på svensk mark. Vi har till exempel Elitloppet och det nya storloppet på Åby i augusti.

Joviality duktig trea
Bakom vinnaren gjorde svenskhoppet Joviality en mycket bra insats som trea. Sabine Kagebrant tränar och det är extra imponerande eftersom stoet är en nybliven femåring och färsk i den äldre eliten. Till grund till den framskjutna placeringen var en mycket bra styrning av Björn Goop. Att man är duktig kusk i Sverige är ingen garanti för vara en vass körsven på Vincennes som är en speciell bana att köra på.
Jag har tittat lite mer på fransk travsport i vinter och är imponerad av Goops styrningar i storloppen i Frankrike. Han sitter ofta bra till när loppen ska avgöras.

På Solvalla på lördag bjuds det på bra travsport. På schemat står V75-finaler och fyra avdelningar av Margaretas Tidiga Unghästserie där vinnarna belönas med 300.000 kronor.
Stig H Johansson har valt att inte förnya licensen och det ska köras ett avtackningslopp. Han är den största av alla inom svensk travsport. Han var otroligt skicklig tränare och vass kusk som alltid var schysst i loppen.
Vi har Stig H att tacka för mycket i travsporten.

V75-1: 1 Joe Dalton och 2 Barbro Kronos kan köra tufft om ledningen och bjuda in fler i matchen i silverfinalen. Glöm inte 3 Major Ass som hade helt fel läge i förra loppet. Jag körde honom för tre starter sedan och det är en stark häst som gynnas av högt tempo. Streck även för 4 Global Classified och Corazon de B.

V75-2: Finalen i lägsta klassen håller hög nivå. 2 Grace Trot, 5 Janks Morton och 6 Mellby Jail räknas tidigt. Skrällen heter 3 Kapten Nemo. Han är snabb ut och en smygresa i främre träffen behöver inte vara fel här.

V75-3: Gulddivisionen är ingen final utan att vanligt försök och 6 High On Pepper har en toppchans. Hästen har varit jättebra varje gång på sistone och tål att göra jobbet själv. Motståndet är inte tuffare och jag spikar.

V75-4: Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga hingstar och valacker ligger på kupongen och det är ett öppet lopp. Jag hoppas att det räcker med fem streck. 2 Never Give Up är mitt förstaval på läget men det saknas inte motbud. 7 Baron Tilly duger fint och 12 Bear High kan runda alla.

V75-5: Det är inte helt lätt att hitta starka spikbud i omgången och jag chansar med 3 Moses Boko i klass I-finalen. Jag tycker att han gått bra varje gång på slutet och hans värsta konkurrenter har lite sämre spår.

V75-6: Diamantstoet körs som en spårtrappa och det känns som att de mest rutinerade hästarna står bäst inne i loppet. 12 Lady Beluga spurtade jättebra i Kalmar senast och är given. 13 Olga Utca gör alltid sitt och är tidig där bakom.

V75-7: Bronsfinalen avslutar omgången och det är ett intresant lopp som håller hög klass. 5 Danao Degli Dei är given om han kommer till ledningen. 9 It’s Peppertime har lopp i kroppen. Loppets skrällbud heter 4 Tearsinheaven.

Thomas system
V75-1: 1, 2, 3, 4, 11. Res: 8-5.
V75-2: 2, 3, 5, 6. Res: 12-4.
V75-3: 6 High On Pepper. Res: 1-9.
V75-4: 2, 3, 4, 7, 12. Res: 1-5.
V75-5: 3 Moses Boko. Res: 4-11.
V75-6: 7, 8, 9, 12, 13. Res: 3-6.
V75-7: 3, 4, 5, 9, 11. Res: 8-10.
Spelförslaget är på 2 500 rader och kostar 1 250 kronor att lämna in. Om man spikar 12 Lady Beluga i den sjätte avdelningen blir systemet på 500 rader och kostar 250 kronor.